20. 8. 2025   |   svátek má Bernard
 

Ořechová nádivka

Název Množství a jednotka
mleté vlašské ořechy 150 g
mléko 150 ml
moučkový cukr 70 g
piškoty 150 g
vanilkový cukr 1 ks
Zobrazit všechny ingredience

Kuchyně: česká
Příprava: 10 min.
Vaření: 05 min.
Mamut :-)



Postup
Ořechy umeleme nebo rozmixujeme, dáme do kastrůlku, zalijeme mlékem a přidáme moučkový a vanilkový cukr. Povaříme za stálého míchání pět minut od bodu varu, necháme trochu vyvařit mléko, až se za vařečkou táhne cestička. Odstavíme a vmícháme mleté piškoty a rum. Nádivkou plníme linecké košíčky, košíčky z tlapkového těsta nebo lepené cukroví. Ještě teplou nádivku nanášíme lžičkou, pak necháme vychladit naplněné cukroví, teprve úplně vychladlé zdobíme čokoládou.
Toto množství vychází na jednu dávku košíčků z lineckého těsta.


 


RECEPTY

Perníkové kuličky

Postup: Čokoládový krém smícháme s višňovou marmeládou, přidáme strouhaný perník a rum... zobrazit recept

RECEPTY

Povidlová omáčka

Postup: Připravíme si tmavší máslovou jíšku, kterou zředíme vývarem nebo studenou vodou... zobrazit recept

RECEPTY

Cibulačka

Postup: Cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Na oleji a másle zpěníme cibulku a... zobrazit recept

RECEPTY

Zázvorky

Postup: Žloutky s jedním celým vejcem utřeme v míse spolu s cukrem - třeme aspoň 20... zobrazit recept

RECEPTY

Rybízová marmeláda

Postup: Rybíz odstopkujeme, umyjeme a rozmixujeme, kdo chce může ještě propasírovat,... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Máta

Máta peprná patří mezi nejpoužívanější rostliny. Latinsky se označuje jako Mentha piperita či Mentha × piperita. Běžně se můžete setkat i s mnoha lidovými názvy, které znějí pepřová máta, balšám, větrová bylina, větrové... zobrazit článek

RESTAURACE

Zámek Zábřeh

Restaurant najdete pod původními renesančními klenbami, s otevřeným cihlovým...