28. 4. 2024   |   svátek má Vlastislav
 

Zapomenuté heslo › Staročeská husa

Název Množství a jednotka
husa 1 ks
jablka 3 ks
hrušky 2 ks
sušené švestky 1 hrst
sůl
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 6
Kuchyně: staročeská
Příprava: 15 min.
Vaření: 03 h.
Mamut :-)



Postup
Husu omyjeme, osušíme, pokud má husa drůbky, odstraníme je. Odřízneme křídla a krk, ty použijeme společně s droby na vývar. Husu osolíme a okořeníme kmínem a zázvorem zvenčí i zevnitř. Posadíme ji do pekáče, propíchneme na několika místech kůži, především mezi stehny a prsy, aby mohl vytékat tuk (nesmíme propíchnout maso, husa by pak byla suchá), podlijeme hrnkem vody, zakryjeme a dáme péct na 170°. Pečeme zhruba dvě hodiny za občasného podlití výpekem. Jablka a hrušky oloupeme a vykrojíme jádřince, rozkrájíme na čtvrtiny. Po dvou hodinách pečení vložíme opatrně dovnitř husy jablka, hrušky a sušené švestky, část ovoce rozložíme kolem husy do pekáče. Podlijeme výpekem, zvýšíme teplotu na 180° a dopečeme doměkka ještě asi hodinu. Poslední půlhodinu pekáč odkryjeme, aby se utvořila kůrčička. Podáváme se zelím a knedlíkem, např. hrníčkový, karlovarský nebo bramborový.

Tip:
Osobně peču husu raději pomalu, buďto přes noc, nebo peču asi pět- šest hodin při teplotě 120° - 130° a na poslední hodinku zvýším teplotu na 180°, pekáč odkryju, nacpu ovocem (nebo nenacpu, podle chuti) a dopeču dozlatova.
Doba pečení husy je orientační, závisí na velikosti husy, na jejím stáří a tuhosti. Pokud kupuji husu v obchodě, vždycky peču raději pomalu a více hodin, pak je vždy měkká a odpadává od kosti.
Stejným způsobem můžeme připravit i husokachnu nebo kachnu, u kachny bude doba pečení o něco kratší, opět podle tuhosti a velikosti.


 


RECEPTY

Ředkvičkový salát s insalatinou

Postup: Ředkev nebo ředkvičky nastrouháme nahrubo a promícháme s insalatinou. Dochutíme... zobrazit recept

RECEPTY

Kuřecí delikatesa

Postup: Kuřecí stehna omyjeme a osušíme.Ve větší míse si připravíme marinádu. Olej,... zobrazit recept

RECEPTY

Třešňové knedlíky

Postup: Uvařené brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mouku, krupici,... zobrazit recept

RECEPTY

Kuřecí řízky

Postup: Kuřecí prsa naklepeme, okraje nakrojíme, aby se při smažení maso nekroutilo.... zobrazit recept

RECEPTY

Polévka z pečených fazolí

Postup: Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kolečka nakrájené... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Pivovar Vraník na Valašsku

Penzion Vraník – ubytování Zlín je nově zrekonstruováno a nabízí v rámci ubytování 35 lůžek v 8 pokojích a 3 apartmánech. Pokoje jsou vybaveny stylovým dřevěným nábytkem, sociálním zařízením, LCD televizí, lednicí a WIFI.... zobrazit článek

RESTAURACE

Hotel Singer

Stylová restaurace Hotelu SingerO hosty pečuje tým zkušených profesionálů,...