Z mouky, změklého másla, kostky tvarohu a špetky soli dobře zpracujeme vláčné těsto, které dáme alespoň na dvě hodiny odležet do lednice. Krupicový cukr v misce smícháme s nastrouhanou citrónovou kůrou z půlky citrónu. Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme, šťávu, kterou jablka pustí, před plněním do závinů slijeme. Těsto rozdělíme na dva díly, z každé poloviny vyválíme tenkou placku na délku plechu, posypeme strouhaným perníkem, hustě poklademe nahrubo nastrouhanými jablky tak, aby nám zůstaly volné okraje na svinutí, jablka posypeme cukrem, nasekanými ořechy, skořicí, rozinkami a opatrně zavineme. Spoj těsta můžeme potřít rozšlehaným vajíčkem. Okraje stlačíme prsty a přehneme nahoru. Povrch závinu potřeme rozpuštěným máslem (nebo rozšlehaným vajíčkem, podle toho, jestli máte rádi matný nebo lesklý závin) a po celé délce propícháme na několika místech vidličkou, aby mohla odcházet pára. Štrůdly přendáme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme ve vyhřáté troubě na 180° asi půl hodiny. Hotový štrůdl pocukrujeme.
Tip: Tvaroh musí být kostka, jinak se bude těsto hodně lepit. Je jedno, jestli tučný nebo netučný, důležitá je kostka :-). Místo tvarohu můžeme dát kelímek pomazánkového másla, výsledek je stejně vynikající. Posypávat můžeme i mletými nebo drcenými piškoty, strouhankou nebo mletým kokosem. Cukr dáváme podle potřeby, na jednu nohavici asi 1 - 2 polévkové lžíce cukru, podle kyselosti jablek.
Důležité královské město, které má v historii mnoho důležitých
událostí. Loket nad Ohří je město na Sokolovsku, které vás svou krásou
uchvátí. Historie tohoto města sahá až do 12. století, poté se Loket
pomalu stává...
zobrazit článek
Hostinec - penzion Harcovna se nachází v turisticky atraktivní oblasti Moravskoslezských Beskyd, regionu frýdlantsko. Byl vystavěn v obci Nová Ves u silnice z Frýdlantu nad Ostravicí do Malenovic. Hostinec je jeden z nejstarších v celém regionu, jeho bohatá historie sahá až do 18. století, jak o tom svědčí zápis v místní kronice. Geografická...