18. 5. 2024   |   svátek má Nataša
 

Dýňová bábovka

Název Množství a jednotka
dýňové pyré 300 g
polohrubá mouka 300 g
moučkový cukr 200 g
vejce 3 ks
máslo 150 g
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: česká
Příprava: 30 min.
Vaření: 45 min.
Mamut :-)



Postup
Dýni hokkaido rozpůlíme, vydlabeme semena, nakrájíme na kostky a uvaříme doměkka (nebo upečeme, viz níže Tip). Na bábovku budeme potřebovat asi 300g uvařené dýně. Uvařenou dýni přecedíme, rozmixujeme na pyré a necháme vychladnout. Žloutky utřeme s cukrem a změklým máslem, přidáme rozmixovanou vychladlou dýni, šťávu z jednoho citrónu, polohrubou mouku, ve které jsme rozmíchali prášek do pečiva, přidáme lžičku skořice a lžičku mletého zázvoru. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce jej vmícháme do těsta. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy a upečeme v předehřáté troubě na 175° asi 45 - 55 min dorůžova. Hotovou bábovku můžeme polít tmavou nebo bílou čokoládou nebo ji jen pocukrovat.

Tip:
Dýni můžeme před přípravou bábovky místo uvaření upéct, pyré je pak hustší a má intenzivnější chuť. Dýni rozkrájíme na kousky, dáme na pečící papír a upečeme v troubě na 180° asi 45 - 55 minut. Necháme vychladnout a rozmixujeme, dále použijeme podle receptu.
Dýni můžeme použít Hokkaido, tu nemusíme loupat (slupka změkne), nebo jakoukoliv jinou dýni, ostatní dýně před přípravou oloupeme.
Bábovku můžeme upéct i dvoubarevnou - do poloviny těsta vmícháme vrchovatou lžíci kakaa nebo do ní jen nasekat a vmíchat hořkou čokoládu.


 


RECEPTY

Smažené žampióny

Postup: Žampiony oloupeme, odkrojíme nožičky / ty můžeme použít do polévky/ a obalíme v... zobrazit recept

RECEPTY

Domácí rohlíky

Postup: Do mísy nasypeme obě mouky, promícháme, nahoře uděláme důlek. Odměříme si 280... zobrazit recept

RECEPTY

Čočka na kyselo

Postup: Čočku uvaříme s bobkovým listem doměkka. Osolíme, opepříme, přidáme zásmažku na... zobrazit recept

RECEPTY

Havířská tvarohová pomazánka

Postup: Tvarůžky nastrouháme a smícháme s tvarohem, který jsme vyšlehali se změklým... zobrazit recept

RECEPTY

Broskvová marmeláda

Postup: Broskve omyjeme a vypeckujeme. Nakrájíme na menší kousky, dáme do většího... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Křen

Křen selský (Armoracia rusticana nebo dříve Cochlearia armoracia) je domácí prostředek se zázračnými účinky na lidskou imunitu s širokou paletou příznivých účinků na lidský organismus. Je to vytrvalá rostlina pěstovaná pro svůj... zobrazit článek

RESTAURACE

Restaurace na Fojtství

Restaurace na Fojství se nachází v malé vesnici Veřovice která leží u západního...