29. 4. 2024   |   svátek má Robert
 

Jogurtová zmrzlina s ovocem

Název Množství a jednotka
řecký jogurt 500 g
smetana ke šlehání 250 g
moučkový cukr 2 - 3 lžíce
ovoce 300 g

moučník
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření:
Mamut :-)



Postup
Šlehačku ušleháme dotuha. Už bez šlehání lehce vmícháme bílý jogurt - nejlépe od 3,5 % výše, nebo ještě lépe řecký jogurt a cukr. Přidáme rozmixované nebo rozmačkané čerstvé (nebo klidně i kompotované, mražené) ovoce a promícháme. Ochutnáme a dosladíme podle vlastní chuti. Směs dáme do uzavíratelné misky a vložíme do mrazáku. Každých 20 minut zmrzlinu promícháme lžící nebo vidličkou, aby zmrzlina po zmražení nebyla tvrdá.

Tip:
Ušlehanou šlehačku s jogurtem můžeme rozdělit do více misek, každou pak ochutíme jinak - můžeme přidat nastrouhanou čokoládu, hořké kakao nebo ovoce podle chuti, nebo ji můžeme nechat úplně čistou, jen jogurtovou.
Můžeme použít jahody, maliny, ostružiny, banány, borůvky, kiwi, co máme rádi. Meruňky a broskve je lepší předem chvíli podusit bez vody, cca 10 minut.
Další variantou je přidání medu - do misky dáme poloviční množství směsi, lžící navrstvíme med, a doplníme zbytkem směsi - při míchání tak vznikne ve zmrzlině medové mramorování.
Med nebo javorový sirup můžeme přidat hned na začátku místo cukru.
A jde to i bez šlehačky :-) prostě jen smícháte jogurt s ovocem, případně osladit, a opět nezapomeňte během mražení promíchávat.


 


RECEPTY

Jahodový koláč se sněhovou pěnou

Postup: Na vál nasypeme mouku, cukr, nastrouháme citronovou kůru ze 1/4 citrónu a... zobrazit recept

RECEPTY

Ořechové mušle

Postup: Máslo vyšleháme a pomalu po lžících přidáváme cukr. Ušleháme do pěny. Přidáme... zobrazit recept

RECEPTY

Domácí slezanka (čalamáda)

Postup: Mrkev a celer očistíme, nastrouháme nahrubo, dáme do napařovacího hrnce a mírně... zobrazit recept

RECEPTY

Višňový džem

Postup: Višně umyjeme, odstraníme stopky a vypeckujeme. Dáme do většího hrnce a vaříme... zobrazit recept

RECEPTY

Musaka

Postup: 2 středně velké lilky omyjeme, odkrojíme konce a neoloupané je nakrájíme na 1/2... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Sbíráme éčka...

Kdo to má pořád sledovat, jestli je v jídle nějaké to éčko, řekne si spousta z nás. Pokud nám ale na našem těle záleží, měli bychom si trochu toho času na prostudování, alespoň těch nejškodlivějších přídatných látek... zobrazit článek

PENZIONY

Pension La Rosa

Svým návštěvníkům nabízí vysokou kvalitu ubytování a služeb v plně...