29. 4. 2024   |   svátek má Robert
 

Telecí saltimbocca

Název Množství a jednotka
maso telecí - svíčková 600 g
parmská šunka 100 g
šalvěj čerstvá
bílé víno 150 ml
silný hovězí vývar 50 ml
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: italská
Příprava: 15 min.
Vaření: 20 min.
Mamut :-)


Telecí Saltimbocca - v překladu "skočdohubka" nebo přesněji "skáče do pusy" (saltare - skákat, in bocca - do pusy) - patří mezi typické italské pokrmy, obsahuje tenké plátky telecího masa, parmskou šunku a šalvějové lístky, připíchnuté párátkem a krátce opečené na pánvi.



Postup
Telecí maso nakrájíme na půlcentimetrové plátky a zlehka - hladkou stranou paličky nebo hřbetem ruky - naklepeme. Mírně osolíme, opepříme, na každý plátek položíme plátek parmské šunky (nebo prosciutto) a dva lístky šalvěje, které buď sklepneme k masu paličkou, nebo připevníme párátkem. Lehounce poprášíme hladkou moukou. Rozehřejeme olej se lžící másla a maso opečeme na prudším ohni po obou stranách dozlatova, nejprve stranou se šalvějí a šunkou, pak z druhé strany. Opečené plátky vyjmeme, odložíme na teplé místo a do výpeku přidáme 150 ml bílého vína. Povaříme asi pět minut, přilijeme trošku vývaru, prohřejeme a nakonec přidáme 1 - 2 lžíce studeného másla, nakrájeného na kostičky. Vzniklou omáčku dochutíme solí a pepřem. Telecí saltimbocca přelijeme šťávou a podáváme buď s bramborovou kaší, šťouchanými brambory s kostičkami slaniny a petrželkou, nebo jasmínovou, případně šafránovou rýží a zeleninovou přílohou.

Tip:
Variantou je stočení plátků telecího masa se šunkou a šalvějí do roliček, příprava je stejná, opečeme pak po všech stranách.
Místo svíčkové lze použít telecí kýtu.


 


RECEPTY

Zapečená dýně se sýrem

Postup: Menší dýni hokkaido (cca 1kg) umyjeme, rozpůlíme a lžící vydlabeme semena... zobrazit recept

RECEPTY

Hrášková omeleta

Postup: Sterilovaný hrášek necháme v cedníku okapat - na jednu porci potřebujeme 4... zobrazit recept

RECEPTY

Mrkvový salát

Postup: Mrkev očistíme a jemně nastrouháme. dáme do misky a přidáme podle své chuti... zobrazit recept

RECEPTY

Telecí saltimbocca

Postup: Telecí maso nakrájíme na půlcentimetrové plátky a zlehka - hladkou stranou... zobrazit recept

RECEPTY

Líčka na žampiónech

Postup: Líčka - mohou být vepřová, hovězí i telecí - očistíme, osušíme papírovou... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Pepř

Pepř je jedním z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších koření na světě. A to nejen pro jeho výrazné a štiplavé aroma, ale i díky svým povzbuzujícím účinkům na naše tělo, které si mnozí z nás ani neuvědomují. Pepř černý je... zobrazit článek

RESTAURACE

Restaurace Golf Čeladná

Hledáte restauraci s příjemným personálem a vynikající kuchyní? Zastavte se k...