16. 6. 2024   |   svátek má Zbyněk
 

Výživová poradna › Jahodová/vanilková domácí zmrzlina

Název Množství a jednotka
jahody 500 g
vejce 3 ks
cukr krupice 120 g
smetana ke šlehání 400 ml
vanilkový lusk (nebo cukr) 1 ks
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: česká
Příprava: 20 min.
Vaření: 15 min.
Mamut :-)



Postup
Vejce s krupicovým a vanilkovým cukrem šleháme ve vodní lázni tak dlouho, až nám vznikne krém hustý jako pudink. Kastrůlek s krémem vložíme do studené vody a necháme vychladit, občas krém promícháme. Mezitím omyjeme jahody, zbavíme je lístků, rozmixujeme (pokud jsou jahody měkké, stačí dobře rozmačkat vidličkou) a přidáme 2 lžíce moučkového cukru. Šlehačku ušleháme. Ušlehanou šlehačku po částech vmícháme do vychladlého vaječného krému, máme hotovou vanilkovou zmrzlinu.
Polovinu směsi dáme do misky, ve které ji budeme dávat do mrazáku. Do zbylé části přidáme polovinu rozmixovaných jahod a nalijeme ji buďto nahoru na vanilkovou část, nebo tak, aby byly každá vedle sebe. Zbytek rozmixovaných jahod lžící nalijeme v proužcích přes celou zmrzlinu a uzavřenou misku dáme do mrazáku. Po hodině zlehka opatrně lžící promícháme, aby vzniklo mramorování, a necháme zmrazit nejméně 6 hodin.

Tip:
Místo vanilkového cukru můžeme použít vanilkový lusk - lusk podélně rozřízneme, ostrým nožem vyškrábneme vanilku a přidáme do vaječného krému ke konci šlehání nad parou.
Aby nebyla zmrzlina po zmrazení tvrdá, dělá se buďto ve zmrzlinovači, který ji vlastně celou dobu mrazení pomalu míchá, nebo lze každých zhruba 20 minut zmrzku ve vaničce promíchat - seškrábat zmrzlé shora a opatrně zlehka promíchat.





Další fotografie
 


RECEPTY

Jahodový koktejl z mléčného baru

Postup: Mléko nalijeme do mixéru, přidáme bílý smetanový jogurt, dvě lžičky moučkového... zobrazit recept

RECEPTY

Pavliny ořechové řezy

Postup: Ze všech přísad zpracujeme na vále těsto, čtvrtinu těsta odebereme a dáme do... zobrazit recept

RECEPTY

Kuřecí stehna na jablkách po staročesku

Postup: Kuřecí stehna osolíme, posypeme kmínem a vložíme do pekáčku. Česnek oloupeme a... zobrazit recept

RECEPTY

Záhorácký pstruh

Postup: Pstruhy si omyjeme, osušíme , nasolíme a necháme odležet. Žampiony oloupeme,... zobrazit recept

RECEPTY

Malinová "cheesecake" roláda

Postup: Troubu předehřejeme na 180°. 6 celých vajec ušleháme elektrickým šlehačem do... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Bazalka

Bazalka je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Již ve starověkém Řecku ji používali též k... zobrazit článek

RESTAURACE

Il Mercato

Italská restaurace Il Mercato reprezentuje pravou italskou kuchyni s důrazem na...