17. 6. 2024   |   svátek má Adolf
 

Výživová poradna › Jahodová/vanilková domácí zmrzlina

Název Množství a jednotka
jahody 500 g
vejce 3 ks
cukr krupice 120 g
smetana ke šlehání 400 ml
vanilkový lusk (nebo cukr) 1 ks
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: česká
Příprava: 20 min.
Vaření: 15 min.
Mamut :-)



Postup
Vejce s krupicovým a vanilkovým cukrem šleháme ve vodní lázni tak dlouho, až nám vznikne krém hustý jako pudink. Kastrůlek s krémem vložíme do studené vody a necháme vychladit, občas krém promícháme. Mezitím omyjeme jahody, zbavíme je lístků, rozmixujeme (pokud jsou jahody měkké, stačí dobře rozmačkat vidličkou) a přidáme 2 lžíce moučkového cukru. Šlehačku ušleháme. Ušlehanou šlehačku po částech vmícháme do vychladlého vaječného krému, máme hotovou vanilkovou zmrzlinu.
Polovinu směsi dáme do misky, ve které ji budeme dávat do mrazáku. Do zbylé části přidáme polovinu rozmixovaných jahod a nalijeme ji buďto nahoru na vanilkovou část, nebo tak, aby byly každá vedle sebe. Zbytek rozmixovaných jahod lžící nalijeme v proužcích přes celou zmrzlinu a uzavřenou misku dáme do mrazáku. Po hodině zlehka opatrně lžící promícháme, aby vzniklo mramorování, a necháme zmrazit nejméně 6 hodin.

Tip:
Místo vanilkového cukru můžeme použít vanilkový lusk - lusk podélně rozřízneme, ostrým nožem vyškrábneme vanilku a přidáme do vaječného krému ke konci šlehání nad parou.
Aby nebyla zmrzlina po zmrazení tvrdá, dělá se buďto ve zmrzlinovači, který ji vlastně celou dobu mrazení pomalu míchá, nebo lze každých zhruba 20 minut zmrzku ve vaničce promíchat - seškrábat zmrzlé shora a opatrně zlehka promíchat.





Další fotografie
 


RECEPTY

Dýňové rizoto s uzeným lososem

Postup: Na olivovém oleji zpěníme drobně nakrájenou cibulku, přidáme 2 utřené stroužky... zobrazit recept

RECEPTY

Hráškový krém

Postup: Cibulku a slaninu nakrájíme nadrobno a osmahneme na sádle. Vsypeme 1 a půl... zobrazit recept

RECEPTY

Jíška

Postup: Tak se dáme do přípravy jíšky (nebo zásmažky, je to to samé). Fakt to není nic... zobrazit recept

RECEPTY

Květákové placičky s ovesnými vločkami

Postup: Květák uvaříme v osolené vodě doměkka. V míse rozmačkáme vidličkou,... zobrazit recept

RECEPTY

Hovězí po staročesku

Postup: suroviny: hovězí harfa - kousek (není nutné dávat čtvr krávy :-))1 cibule -... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Velký test nanuků

Míša tvarohový Mražený tvarohový krém s kakaovou polevou Složení: Tvaroh... zobrazit článek

ESHOPY

SvětCukrářů.cz

Internetový prodej cukrářských potřeb a surovin, vybavení na pečení, nádobí,...