Název | Množství a jednotka |
---|---|
tuřín | 2-3 ks |
smetana ke šlehání | 1 ks |
mléko | 200 ml |
masový vývar | 300 ml |
máslo | 1 lžíce |
hladká mouka | 1 lžíce |
sůl | |
cukr | |
ocet |
Tuřín obsahuje 90 % vody a je tedy velmi dietní. Má ale především hojivé a léčivé účinky – nejčastěji se používá proti chorobám zažívacího ústrojí. V jeho sušině najdeme bílkoviny, tuky, vitamín C, karoten a hlavně pak má vysoký obsah vápníku – je tudíž vhodné přidávat jej častěji do jídla při zlomeninách nebo osteoporóze.
Tuřín rovněž působí proti řadě kožních onemocnění a čistí krev. V neposlední řadě tuřín zvyšuje peristaltiku střev, vzhledem k vysokému obsahu vlákniny. Tuřín by neměli používat lidé s akutním zánětem jater a žlučníku a při žlučníkových kamenech.
Tuřín je kořenová, velmi odolná a snadno pěstovatelná zelenina, Z tuřínu se využívají především bulvy, ale i listy, které se otrhají a přidají k bulvám, nebo se dají upravit podobně jako špenát (např. do těstovin), bulvy jsou vhodné při přípravě polévek, jako příloha k masu, můžeme je upéct nakrájené na hranolky, vařit (např. jako zadělávané kedlubny), syrové se přidávají do salátů. Využití tuřínu je zkrátka mnohostranné.
Postup: Pstruhy omyjeme, osušíme a nasolíme. Necháme asi půl hodiny odpočinout. Na... zobrazit recept
Postup: Cukety dobře umyjeme kartáčkem ve studené vodě, odkrojíme konce a nastrouháme... zobrazit recept
Postup: Brokolici očistíme, rozebereme na růžičky. Brambory oloupeme a nakrájíme na... zobrazit recept
Postup: Cibulku a slaninu nakrájíme nadrobno a osmahneme na sádle. Vsypeme 1 a půl... zobrazit recept
Postup: Žampiony oloupeme, odkrojíme nožičky / ty můžeme použít do polévky/ a obalíme v... zobrazit recept
Bazalka je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Již ve starověkém Řecku ji používali též k... zobrazit článek
Nabízíme Vám příjemné chvíle strávené u dobrého jídla, kvalitního vína a o...