Název | Množství a jednotka |
---|---|
tuřín | 2 ks |
brambory | 2 ks |
malá cibule | 1 ks |
smetana ke šlehání | 250 ml |
zeleninový vývar | 1 l |
máslo | 2 lžíce |
sůl | |
pepř |
Tuřín obsahuje 90 % vody a je tedy velmi dietní. Má ale především hojivé a léčivé účinky – nejčastěji se používá proti chorobám zažívacího ústrojí. V jeho sušině najdeme bílkoviny, tuky, vitamín C, karoten a hlavně pak má vysoký obsah vápníku – je tudíž vhodné přidávat jej častěji do jídla při zlomeninách nebo osteoporóze.
Tuřín rovněž působí proti řadě kožních onemocnění a čistí krev. V neposlední řadě tuřín zvyšuje peristaltiku střev, vzhledem k vysokému obsahu vlákniny. Tuřín by neměli používat lidé s akutním zánětem jater a žlučníku a při žlučníkových kamenech.
Tuřín je kořenová, velmi odolná a snadno pěstovatelná zelenina, Z tuřínu se využívají především bulvy, ale i listy, které se otrhají a přidají k bulvám, nebo se dají upravit podobně jako špenát (např. do těstovin), bulvy jsou vhodné při přípravě polévek, jako příloha k masu, můžeme je upéct nakrájené na hranolky, vařit (např. jako zadělávané kedlubny), syrové se přidávají do salátů. Využití tuřínu je zkrátka mnohostranné.
Postup: Kuřecí stehna omyjeme, osušíme čistou utěrkou, osolíme, potřeme prolisovaným... zobrazit recept
Postup: Višně umyjeme, odstraníme stopky a vypeckujeme. Dáme do většího hrnce a vaříme... zobrazit recept
Postup: Rybíz odstopkujeme, umyjeme a rozmixujeme, kdo chce může ještě propasírovat,... zobrazit recept
Postup: Hlívu ústřičnou nakrájíme na tenké proužky. V kastrůlku na lžíci oleje necháme... zobrazit recept
Postup: Květák vcelku uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Uvařený květák necháme... zobrazit recept
Už staří Egypťané si cenili med pro své blahodárné účinky. V tzv. Smithově... zobrazit článek
Penzion Sluníčko *** nabízí díky své poloze, na úpatí Lysé hory, překrásný...