16. 5. 2024   |   svátek má Přemysl
 

Kuřecí játra na víně s fenyklem a jasmínovou rýží

Název Množství a jednotka
kuřecí játra 600 g
cibule 1 ks
kořenová zelenina 250 g
čerstvý fenykl 1/2 ks
červené víno 400 ml
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 20 min.
Vaření: 45 min.
Mamut :-)



Postup
Kuřecí játra opláchneme, osušíme papírovou utěrkou, ostrým nožem odstraníme viditelné bílé blány a překrojíme je na menší části. Zeleninu očistíme, z fenyklu odstraníme dřevnatou část a nať, a vše nakrájíme. Mrkev a petržel na kolečka, celer na kostičky, fenykl na proužky.
Játra opečeme v hrnci na rozpáleném oleji ze všech stran a odstavíme.
Zvlášť v hlubší pánvi na másle orestujeme nakrájenou kořenovou zeleninu a fenykl. Cibuli přidáme, až když zelenina začne zlátnout na okrajích. Zeleninu opečeme dohněda, přidáme lžíci rajčatového protlaku, promícháme a necháme vydusit na tuk (trvá to jen chvíli). Zeleninu podlijeme sklenkou červeného vína, necháme chvíli povařit a celý obsah pánve vlijeme k opečeným játrům. Přilijeme zbytek vína a hrnek vývaru tak, aby bylo maso ponořené. Okořeníme pepřem, lžičkou šalvěje, přidáme nové koření, bobkový list a pod pokličkou dusíme na mírném ohni doměkka asi třičtvrtě hodiny. Podle potřeby podléváme vývarem. Dochutíme solí, případně malou lžičkou cukru.
Podáváme s jasmínovou rýží:
Rýži vsypeme do hrnce, zalijeme studenou vodou v poměru 1:2 - na jeden hrnek rýže dva hrnky vody. Rýži přivedeme k varu, osolíme a pod pokličkou na mírném ohni dusíme 15 - 20 minut. Odstavíme a necháme ještě 5 - 10 minut pod poklicí dojít.

Tip:
Samozřejmě můžeme použít krůtí nebo i jiná játra :-).


 


RECEPTY

Zapékané chlebíčky

Postup: Veku nakrájíme na plátky, nebo koupíme již nakrájenou. Každý plátek lehce... zobrazit recept

RECEPTY

Kuskusoto se zeleninou

Postup: Zeleninu očistíme a nakrájíme. Papriku, cuketu a rajčata na kostičky, cibuli na... zobrazit recept

RECEPTY

Anglické palačinky

Postup: V kastrůlku si rozpustíme máslo. Smícháme mléko s vejci, moukou, špetkou soli a... zobrazit recept

RECEPTY

Pečenáče podle Jarči

Postup: Rybky (plotice, cejnky i jiné) vykucháme, očistíme,umyjeme, osušíme. osolíme,... zobrazit recept

RECEPTY

Vaječná pomazánka s hořčicí

Postup: Vejce uvaříme natvrdo,vychladíme, oloupeme a nasekáme nadrobno. Smícháme se... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Řepa červená

Červená řepa (latinsky beta vulgaris) je naprosto nenáročná dvouletá plodina, která netrpí škůdci ani nemocemi a nevyžaduje žádnou péči, roste téměř sama. Pokud si ji vysejeme na zahrádku, získáme oproti té kupované mnoho... zobrazit článek

RESTAURACE

Zámek Zábřeh

Restaurant najdete pod původními renesančními klenbami, s otevřeným cihlovým...