21. 5. 2024   |   svátek má Monika
 

Výživová poradna › Líčka na víně

Název Množství a jednotka
hovězí líčka 800 g
velká mrkev 2 ks
petržel 1 ks
malý celer 1/2 ks
cibule 2 ks
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 20 min.
Vaření: 03 h.
Mamut :-)


Sehnat líčka je docela problém, ale když se zeptáte v menších řeznictvích, je pravděpodobné, že vám je objednají. Nejlépe se připravují tzv. "brazírováním" - nemám ty cizí výrazy moc ráda, jednoduše je to prudké opečení masa, podlití něčím a následné pomalé dušení. Tímto způsobem se ty bílé tlusté šlachy, které spoustě lidem v mase vadí, promění na měkkou želatinu. Výsledkem je lahodné měkoučké maso, které se rozplývá na jazyku.



Postup
Líčka očistíme, odstraníme největší kusy blan a naporcujeme na menší části - každé líčko rozkrojíme alespoň napůl. Na tučné straně líček ostrým nožem uděláme několik zářezů, aby se nám maso při opékání moc nepokroutilo (ono se pokroutí i tak, ale méně :-) ).Očistíme zeleninu a nakrájíme ji na malé kostičky. Cibuli nakrájíme zvlášť na půlměsíčky. Zeleninu zatím dáme stranou.
Líčka mírně osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Ve větším kastrolu nebo pekáči, ve kterém budeme maso péct, si rozpustíme máslo, přidáme olej a zprudka opečeme líčka, nejprve tučnější stranou se zářezy. Maso opékáme tak, aby se všechny kusy dotýkaly dna, jinak nám pustí šťávu, takže pokud je masa více, musíme opékat na víckrát.

Opečená líčka vyjmeme a ve výpeku opečeme nakrájenou kořenovou zeleninu. Cibuli přidáme až ve chvíli, kdy zelenina začne na krajích mírně zlátnout. Zeleninu opečeme dohněda, přidáme rajčatový protlak a mícháme, až se zelenina vypraží na tuk, přidáme šalvěj, tymián, bobkový list a nové koření. Podlijeme sklenkou červeného vína, opět necháme víno trochu odpařit, podlijeme zbytkem vína a vývarem, promícháme, vložíme nazpět líčka, zakryjeme poklicí a dáme do trouby.
Pečeme při teplotě 150° zhruba dvě a půl až tři hodiny za občasného podlití výpekem, až je maso úplně měkké. Pokud je potřeba, přiléváme po troškách vývar. Omáčku není třeba ničím zahušťovat, pokud je moc řídká, zahustíme jen lžící studeného másla, pokud by se zdála moc hustá, rozředíme ji troškou vývaru. Můžeme ji přecedit, ale připadá mi to škoda, zelenina v ní je totiž vynikající.
Líčka jsou nejlepší s bramborovou kaší nebo šťouchanými brambory s máslem a petrželkou.




Další fotografie
 


RECEPTY

Pečená zelenina

Postup: Malou dýni hokkaido umyjeme, vydlabeme semena a nakrájíme na proužky o tloušťce... zobrazit recept

RECEPTY

Zeleninová polévka s květákem a brokolicí

Postup: Květák a brokolici rozebereme na růžičky, zalijeme litrem a půl vody a dáme... zobrazit recept

RECEPTY

Ruské pirohy

Postup: Z hladké mouky, tvarohu a změklého másla vypracujeme na vále vláčné těsto. Je... zobrazit recept

RECEPTY

Zapečené palačinky s drůbežími játry

Postup: Palačinky: Z mléka, vajec, mouky a soli ušleháme řidší těstíčko. Na teflonovou... zobrazit recept

RECEPTY

Tuňáková pomazánka

Postup: Cibuli a okurku nakrájíme nadrobno a smícháme s konzervou tuňáka. Osolíme,... zobrazit recept

VÝŽIVOVÁ PORADNA

Čím začít?

Napíšu, jak jsem se toho chopila já – třeba to někomu, kdo se ještě neodhodlal,... zobrazit článek

RESTAURACE

Restaurant Slunečnice

Restaurace Club Slunečnice je vyhlášena svým příjemným, stylovým prostředím a...