18. 5. 2024   |   svátek má Nataša
 

Kokosová roláda

Název Množství a jednotka
BeBe sušenky 500 g
moučkový cukr 300+200 g
rum 6 lžic
mléko 6 lžic
hořké kakao 6 lžic
Zobrazit všechny ingredience

cukroví
Kuchyně: česká
Příprava: 30 min.
Vaření:
Mamut :-)



Postup
S dostatečným předstihem si vytáhneme z lednice máslo. Připravíme si dvě těsta:

Hnědé těsto:
500 g máslových sušenek (BeBe, Albert, máslové z LIdlu apod.) rozmixujeme nebo rozdrtíme. Dáme do mísy, přidáme 300 g moučkového cukru, 6 lžic rumu, 6 lžic mléka, 1 žloutek a 6 lžic hořkého kakaa. Pokud máme extra tmavé kakao, stačí 3-4 lžíce. Těsto zpracujeme v míse, rozdělíme na dvě části (jinak by roláda byla moc veliká a tlustá). Na vál si položíme kus alobalu (cca 35 cm), posypeme jej moučkovým cukrem. Polovinu těsta přendáme na alobal a vyválíme přímo na alobalu - těsto i váleček pořád podsypáváme moučkovým cukrem, jinak se bude těsto lepit a rozválet nepůjde. Vyválíme obdélník o tloušťce cca 1/2 cm, posypeme polovinou bílé kokosové nádivky, rozetřeme ji nožem nebo stěrkou a stočíme. Stejně postupujeme s druhou polovinou těsta i nádivky.

Bílá kokosová nádivka:
V míse smícháme 200 g moučkového cukru, 200 g změklého másla, 150 g kokosové moučky a 1 vanilkový cukr. Vzniklou náplní potřeme hnědé těsto. Máslo musí být opravdu změklé, jinak se bude nádivka špatně roztírat.

S pomocí alobalu stočíme do roládky, zabalíme pečlivě do alobalu a necháme v lednici ztuhnout. Ztuhlou roládu krájíme na plátky.
Z tohoto množství by nám měly vzniknout dvě rolády o průměru cca 5-6 cm a délce cca 30 cm.

Tip:
Hnědé těsto se nesmí drobit, doporučuji tedy přidat tolik rumu a mléka, aby mělo těsto mírně lepivější konzistenci, asi jako na kuličky. Pokud by bylo moc tuhé a drobivé, nepůjde stočit do rolády.
U bílé náplně utřu nejdřív cukr (i vanilkový) s máslem a postupně přisypávám kokos, platí to samé, co u hnědého těsta, nesmí být drobivé, obvykle stačí kokosu tak cca 150 g, aby se nádivka dala dobře roztírat.


Další fotografie
 


RECEPTY

Krémové ořechové rohlíčky

Postup: Na vále si připravíme těsto z hrubé mouky, mletého cukru, mletých vlašských... zobrazit recept

RECEPTY

Zelňačka

Postup: Zelí dáme vařit do osolené vody. Přidáme klobásku vcelku, bobkový list, nové... zobrazit recept

RECEPTY

Cherry rajčátka ve slaném nálevu

Postup: Cherry nebo malá rajčátka omyjeme a nacpeme do čistých skleniček. Rajčátka... zobrazit recept

RECEPTY

Brokolicové lívanečky

Postup: Brokolici uvaříme v osolené vodě doměkka. Vodu slijeme, brokolici dáme do misky... zobrazit recept

RECEPTY

Hovězí maso v mrkvi

Postup: Drobně nakrájenou cibuli osmažíme na sádle, přidáme na kostky nakrájené maso a... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Pepř

Pepř je jedním z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších koření na světě. A to nejen pro jeho výrazné a štiplavé aroma, ale i díky svým povzbuzujícím účinkům na naše tělo, které si mnozí z nás ani neuvědomují. Pepř černý je... zobrazit článek

RESTAURACE

Šenovská Bašta

Naše restaurace nabízí výběr jídel tradiční české kuchyně, bohatou nabídkou 50...