20. 5. 2024   |   svátek má Zbyšek
 

Špagety carbonara - Spaghetti carbonara

Název Množství a jednotka
špagety 300 g
anglická slanina 200 g
česnek 3 stroužky
máslo 1 lžíce
vejce 2 ks
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: Italská
Příprava: 40 min.
Vaření: 15 min.
allstan



Postup
Příprava je jednoduchá a ingrediencí k tomuto druhu špaget postačí málo, neboť dnes tak drahé a vyhledávané italské špagety byly v dávné minulosti jídlem jižanské chudiny. Název Carbonara může být snad chápán jako uhlířské špagety. Samotné špagety vydržely i ty horka bez chladničky ve spíži i celý rok. Jedna slepička se našla skoro v každé domácnosti, olivy a česnek rostly všude okolo a kousek špeku a sýru se u sousedů také našlo. Tak pojďme to zkusit.
Uvaříme si špagety ve spoustě osolené vodě - asi tři litry. Během těchto cca patnácti minut si připravíme do hrníčku vajíčka, které osolíme a rozkvrdláme. Pak se pustíme do smotného suga.
Olejové sugo:
Nakrájíme si špek nebo anglickou slaninu. Je dobré, když je anglická trochu prorostlá. Přidáme na plátky nakrájený česnek a mícháme až do chvíle, kdy česnek mírně zhnědne (nesmí se spálit). Ten pak vybereme a odstraníme. Kdo má rád česnek, může ho tam nechat, neuškodí. Pak ještě trochu slaninku osmahneme dle vlastního uvážení, a máme sugo připravené.
Máslové sugo.
Kdo má rád dietnější verzi, dá si do kastrůlku máslo, opět na plátky nakrájený česnek a na něm jemně osmahne šunku nebo salám, cokoliv. Tady se fantazii meze nekladou. A máme sugo připravené.
Ještě si nastrouháme na talířek Parmezán.
Špagety se nám mezi tím pěkně do poloměkka uvařily. A teď přichází ta rychlejší část celého vaření. Špagety rychle scedíme. Ale ne do sucha. Ještě než vyteče úplně všechna voda, vhodíme špagety do hrnce, ve kterém se vařily. A na špagety vylijeme připravená vejce. Mícháme tak, aby se pěkně špagety obalily a bílek nám vytvoří krásný film na špagetách. Tato struktura špaget pak vytváří dojem, že bylo použito i smetany. Pokud máte varnou desku, je dobré po slití hrnec položit na chladnoucí plotýnku, tím se nezchladí a vajíčko se pak ve špagetách krásně obalí. Takto připravené špagety dáme na talíř, přidáme sugo a zasypeme Parmezánem, dle libosti a chuti. Samotnou smetanu si také můžete přidat, ale to už je na fantazii každé kuchařinky.


 


RECEPTY

Mexické špízy v anglickém kabátku

Postup: Kuřecí prsa nakrájíme na menší kousky o velikosti cca 5x5 cm. Kousky masa mírně... zobrazit recept

RECEPTY

Mašličky s brokolicí a kuřecím masem

Postup: Brokolici rozebranou na růžičky a těstoviny dáme vařit každé zvlášť do osolené... zobrazit recept

RECEPTY

Pstruh se žampióny

Postup: Pstruhy omyjeme, osušíme a nasolíme. Necháme asi půl hodiny odpočinout. Na... zobrazit recept

RECEPTY

Linecké cukroví

Postup: Na vál prosejeme mouku s cukrem, doprostřed uděláme důlek, vyklepneme do něj... zobrazit recept

RECEPTY

Chlebová polévka s uzeninou

Postup: Chléb nakrájíme nebo rozlámeme na menší kousky a rozvaříme v 1l vody nebo... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Sbíráme éčka...

Kdo to má pořád sledovat, jestli je v jídle nějaké to éčko, řekne si spousta z nás. Pokud nám ale na našem těle záleží, měli bychom si trochu toho času na prostudování, alespoň těch nejškodlivějších přídatných látek... zobrazit článek

PENZIONY

Pension La Rosa

Svým návštěvníkům nabízí vysokou kvalitu ubytování a služeb v plně...