Pstruhy očistíme, oškrábeme šupiny pod tekoucí vodou směrem od ocasu k hlavě, dobře omyjeme a nasolíme. Necháme alespoň hodinu odležet. Ryby osušíme papírovým ubrouskem, potřeme ze všech stran i uvnitř prolisovaným česnekem, okořeníme tymiánem, rozmarýnem, špetkou sušeného zázvoru a pepřem. Dovnitř každé ryby vložíme plátek špeku a osmažíme na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Podáváme s plátkem citrónu, teplou zeleninou a brambory nebo bramborovou kaší.
Teplá zelenina: Cuketu a mrkev nakrájíme na kostky nebo plátky, orestujeme na trošce olivového oleje, osolíme, přidáme bazalku a podlijeme trochou vody. Podusíme cca 5-7 minut, až se voda odpaří. Přidáme stroužek prolisovaného česneku, promícháme, necháme prohřát a podáváme.
Bazalka je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších
vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Již ve starověkém
Řecku ji používali též k...
zobrazit článek