26. 4. 2024   |   svátek má Oto
 

Domácí műsli

Název Množství a jednotka
ovesné vločky 500 g
rozinky 3 lžíce
pohankové vločky 200 g
kokosové lupínky 2 lžíce
sušené brusinky 1 lžíce
Zobrazit všechny ingredience

snídaně
Kuchyně: česká
Příprava: 10 min.
Vaření:
Mamut :-)


Proč si dělat műsli doma? Za první vím, co tam mám, a pak - VŽDYCKY v doma připraveném műsli budu mít více ovoce, semínek a oříšků, než když si je koupím hotové. A namíchám si ho jak chci. Je to pro mě důležitější než těch zhruba deset minut, které přípravě věnuji - a navíc ho mám dvakrát tolik. Nakoupím sušené ovoce, z každého do vloček odeberu jednu, dvě lžíce, zbytek schovám a pak už jen přikupuju vločky a postupně na co mám chuť :-).



Postup
Do větší mísy nasypeme balení ovesných vloček, pohankové vločky, přidáme nasekané oříšky, rozinky, sušené brusinky, kokosové plátky, na drobno nakrájené sušené nesířené meruňky, sušené jahody, přidáme dvě lžíce loupaných konopných semínek, lžíci otrub, všechno dohromady promícháme a přesypeme do uzavíratelné nádoby.

Tip:
Domácí műsli si můžeme udělat jakékoliv:

Jablečné:
- jako základ zvolíme křupavé pšeničné vločky, k vločkám přidáme nakrájené sušené jablka, kokosové plátky a lžičku skořice (nebo skořicový cukr)

Čokoládové:
- k vločkám přidáme čokoládové vločky nebo hoblinky (hořkou čokoládu nastrouháme na hrubém struhadle), lžičku hořkého kakaa, extrudované čokoládové kuličky (třeba čokapic) a nasekané oříšky

Tropické:
- nakrájíme sušené fíky nebo datle, přidáme oříšky, sušený banán, kokosové vločky, kustovnici čínskou, mango, papáju, ananas, jakékoliv sušené ovoce, které máme rádi

Základ műsli tvoří ovesné nebo pšeničné vločky. Můžeme je zkombinovat s pohankovými vločkami, špaldovými, můžeme přidat špaldové pukance, kukuřičné lupínky, amarantové vločky, ovesné lupínky, pšeničné pukance (i medové), žitné vločky, ječné vločky, amarantové perličky apod. Vždy přidávám alespoň lžíci otrub, nádherně čistí střeva :-).
Vločky mají vysoký obsah nutričně hodnotných látek, dodávají tělu energii, obsahují hodně vlákniny, která ve střevech působí jako přírodní mýdlo a v neposlední řadě při pravidelném (nejlépe každodenním) pojídání pomáhají proti zácpě.

Semínka:
Tady se taky můžeme vyřádit - přidat do základu loupané konopné semínka, dýňové, loupané slunečnicové, sezamové nebo lněné.

Doplníme sušeným ovocem a oříšky, jaké máme rádi.
Pokud potřebujete hubnout, vyhýbejte se kandovanému a proslazenému ovoci a dejte přednost ovoci, které je sušené mrazem, nepřislazované.










 


RECEPTY

Ohnivé mamutí kuřecí maso

Postup: Kuřecí (nebo krůtí) prsa nakrájíme na menší kostky. Zeleninu očistíme,... zobrazit recept

RECEPTY

Kachní prsa na zázvoru s wok zeleninou

Postup: Kachní prsa omyjeme, osušíme a nařízneme kůži několikrát do kříže tak, abychom... zobrazit recept

RECEPTY

Sádlové koláčky (Mouřeníny)

Postup: Z hladké mouky, moučkového cukru, sádla a 3 vrchovatých lžic kakaa vypracujeme... zobrazit recept

RECEPTY

Třešňová bublanina

Postup: Třeme cukr, máslo, žloutky, přidáme tři lžíce vroucí vody, mouku, mléko a půl... zobrazit recept

RECEPTY

Banánové chuťovky

Postup: Banán nakrájíme asi na 1 cm kroužky. Rozinky si naložíme do rumu.Banánové... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Sbíráme éčka...

Kdo to má pořád sledovat, jestli je v jídle nějaké to éčko, řekne si spousta z nás. Pokud nám ale na našem těle záleží, měli bychom si trochu toho času na prostudování, alespoň těch nejškodlivějších přídatných látek... zobrazit článek

RESTAURACE

Penzion Šelenburk

Penzion je postavený v roce 1996 na místě bývalé hájenky v Krnově, městě na...