9. 5. 2024   |   svátek má Ctibor
 

Zapomenuté heslo › Velikonoční mazanec

Název Množství a jednotka
polohrubá mouka 500 g
moučkový cukr 150 g
máslo 150 g
žloutek 3 ks
mléko 250 ml
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: staročeská
Příprava: 02 h.
Vaření: 40 min.
Mamut :-)



Postup

Všechny přísady si vytáhneme alespoň hodinu předem, aby měly pokojovou teplotu.

Připravíme si kvásek z 3 lžic mléka, lžičky krupicového cukru a rozdrobeného droždí. Přikryjeme a dáme na teplé místo vzejít.

Rozinky namočíme do lžíce rumu. Spaříme mandle a oloupeme, nakrájíme na tenké plátky.

V míse prosejeme polohrubou mouku, přidáme cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru z jednoho citrónu, zarovnanou lžičku soli a namočené rozinky i s rumem. Do sypké směsi přidáme vykynuté droždí, žloutky, zbytek mléka a rozpuštěné máslo. Zaděláme vařečkou a hněteme tak dlouho, až se těsto nelepí na stěny mísy. Do těsta zapracujeme ořechy, případně část mandlí a dáme na teplé místo pod utěrkou kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, vytvarujeme mazance a na plechu vyloženém pečícím papírem necháme kynout ještě asi půl hodiny. Potřeme vejcem, nahoře uděláme nožem dva zářezy, aby mazanec nepopraskal, posypeme mandlovými plátky a v předehřáté troubě pečeme nejprve prudčeji (200°) asi deset minut, pak snížíme na 160° a dopečeme dozlatova.


Další fotografie
 


RECEPTY

Meruňkový džem

Postup: Nejprve si nachystáme skleničky - vyvaříme skleničky i víčka, nebo to za nás... zobrazit recept

RECEPTY

Čokoládový krém z Pikaa

Postup: Plechovku Pikaa uvaříme v dostatečném množství vody 2 hodiny a necháme pořádně... zobrazit recept

RECEPTY

Třešňové knedlíky

Postup: Uvařené brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mouku, krupici,... zobrazit recept

RECEPTY

Pirohy s houbami a zelím

Postup: Na vál prosejeme mouku, přidáme olej, vodu a špetku soli. Zpracujeme těsto,... zobrazit recept

RECEPTY

Paccheri plněné mletým masem a hlívou

Postup: Česnek nasekáme najemno a zpěníme na rozpáleném oleji. Přidáme na menší části... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Rozmarýn

Rozmarýn (rozmarýna lékařská, latinsky rosmarinus officinalis) je stálezelená keřovitá rostlina, dorůstající až do 2 metrů. Má velmi příjemnou, pronikavou vůni i pěkné, z čeledi hluchavkovitých snad nejkrásnější ... zobrazit článek

RESTAURACE

La Rosa café restaurant

Restaurace s penzionem La Rosa se nachází v centru města Frýdek-Místek,...