Květák omyjeme, překrájíme ho na menší kousky (nebo rozebereme na růžičky) a vložíme do hrnce. Přidáme oloupané, na kostky nakrájené brambory, zalijeme vodou tak, aby byla zelenina ponořená, osolíme, okořeníme drceným kmínem, majoránkou, muškátovým oříškem (jen párkrát strouhneme) a pepřem, a uvaříme doměkka. Přidáme velkou hrst jemných ovesných vloček, povaříme ještě dvě minuty, odstavíme, necháme vločky "natáhnout" asi 5 minut a společně polévku rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Vrátíme zpět na sporák, přidáme hrnek mléka a kelímek šlehačky (nebo 12% smetany), lžičku másla a prohřejeme. Pokud je potřeba, můžeme dochutit troškou podravky nebo kouskem bujónu.
Rozmarýn
(rozmarýna lékařská, latinsky rosmarinus officinalis) je stálezelená keřovitá rostlina, dorůstající až do 2 metrů. Má velmi příjemnou, pronikavou vůni
i pěkné, z čeledi hluchavkovitých snad nejkrásnější ...
zobrazit článek