3. 7. 2025   |   svátek má Radomír
 

Květákový krém

Název Množství a jednotka
květák 1 ks
brambory 3 ks
ovesné vločky 100 g
smetana ke šlehání 1 ks
mléko 250 ml
Zobrazit všechny ingredience

polévka
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 10 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)



Postup
Květák omyjeme, překrájíme ho na menší kousky (nebo rozebereme na růžičky) a vložíme do hrnce. Přidáme oloupané, na kostky nakrájené brambory, zalijeme vodou tak, aby byla zelenina ponořená, osolíme, okořeníme drceným kmínem, majoránkou, muškátovým oříškem (jen párkrát strouhneme) a pepřem, a uvaříme doměkka. Přidáme velkou hrst jemných ovesných vloček, povaříme ještě dvě minuty, odstavíme, necháme vločky "natáhnout" asi 5 minut a společně polévku rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Vrátíme zpět na sporák, přidáme hrnek mléka a kelímek šlehačky (nebo 12% smetany), lžičku másla a prohřejeme. Pokud je potřeba, můžeme dochutit troškou podravky nebo kouskem bujónu.



 


RECEPTY

Čočkový salát se sušenými rajčaty

Postup: Čočku uvaříme s bobkovým listem doměkka, ke konci vaření ji osolíme. Scedíme,... zobrazit recept

RECEPTY

Rybízový koláč

Postup: Vejce smícháme s cukrem, jogurtem, přidáme mléko, mouku smíchanou s práškem do... zobrazit recept

RECEPTY

Třešňové knedlíky

Postup: Uvařené brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mouku, krupici,... zobrazit recept

RECEPTY

Ratatouille

Postup: Zeleninu kromě rajčat očistíme, řádně omyjeme a nakrájíme na stejně velké... zobrazit recept

RECEPTY

Rizoto s cuketou, sušenými rajčaty a olivami

Postup: Cukety očistíme, nakrájíme zalijeme olivovým olejem a orestujeme. Mezitím dáme... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Jaké jsou výhody používání kávových kapslí

Kávová kapsle obsahuje přesnou dávku sypké kvalitní pražené kávy. V jedné kapsli najdeme různé množství prvotřídní namleté směsi. Tu tvoří nejčastěji stoprocentní arabika anebo určitý poměr druhů směs arabiky a robusty. Výrobci... zobrazit článek

RESTAURACE

U Johana

Je jen málo míst, kde se člověk cítí opravdu uvolněně a dobře, naše restaurace...