Název | Množství a jednotka |
---|---|
ossobuco - telecí kližka | 4 ks |
velká cibule | 1 ks |
velká mrkev | 1 ks |
celer | 1/4 ks |
česnek | 5 stroužků |
Bílé víno - suché | 500 ml |
silný hovězí vývar | 300 ml |
snítka tymiánu | |
bobkový list | 3 ks |
rajčata loupaná krájená v plechovce | 1 plechovka |
olivový olej | 50 ml |
máslo | 1 lžíce |
čerstvě mletý pepř | |
hladká mouka | |
sůl | |
citronová kůra |
Gremolata/gremolada
Název | Množství a jednotka |
---|---|
česnek
Upravit ingredienci: česnek
|
2 stroužky |
petrželka
Upravit ingredienci: petrželka
|
1 hrst |
citronová kůra
Upravit ingredienci: citronová kůra
|
1/4 ks |
Ossobuco - italsky osso znamená kost, buco díra - "kost s dírou" - je milánská specialita z plátků telecí kližky, přeseknutých přes morkovou kost. Dusí se pomalu se zeleninou, podlité bílým suchým vínem a silným vývarem. Bývá doplněno gremolatou, která ovšem není povinná :-) a v Itálii se ossobuco podává s milánským rizotem.
Původní varianta - ossobuco in bianco - je ochuceno skořicí a dělá se bez rajčat a zeleniny. Nám to ale mnohem více chutná takto.
Postup: Chřest opláchneme, důkladně oloupeme škrabkou cca ze dvou třetin tak, abychom... zobrazit recept
Postup: Špagety uvaříme ve vroucí osolené vodě (na tři litry vody tři lžičky soli)... zobrazit recept
Postup: Květák uvaříme v osolené vodě doměkka. V míse rozmačkáme vidličkou,... zobrazit recept
Postup: Kotlety (s kostí nebo bez, je to jedno) zlehka naklepeme, mírně osolíme,... zobrazit recept
Postup: Makaróny nebo špagety uvaříme v osolené vodě doměkka - na 3 l vody dáme 3... zobrazit recept
Levandule lékařská – Lavandula angustifolia - půvabná rostlina známá pro svou nezaměnitelnou vůni a léčivé účinky, k nimž se využívá celá nadzemní část rostliny. Původní domovinou levandule je středomoří, má jistý nádech... zobrazit článek
Restaurace penzionu Sluníčko je nekuřácká a nabízí kvalitní kuchyni plnou...