3. 12. 2023   |   svátek má Svatoslav
 

Pečená hovězí žebírka

Název Množství a jednotka
hovězí žebra s kostí 2 kg
česnek 8-10 stroužků
med 2 lžíce
hrubozrnná hořčice 4 lžíce
zázvor mletý 1 lžička
Zobrazit všechny ingredience

večeře
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 02 h.
Mamut :-)



Postup
Pěkná hovězí žebírka omyjeme, osušíme a nakrájíme nebo nasekáme na menší kousky. Osolíme, opepříme hrubě mletým pepřem a pořádně po všech stranách vetřeme prolisovaný česnek. V míse si připravíme marinádu - půl sklenky smícháme se čtyřmi lžícemi hrubozrnné hořčice, 2 lžícemi medu, vrchovatou lžičkou zázvoru, promícháme a v marinádě obalíme kousky masa ze všech stran. Naložené maso necháme v lednici nejlépe přes noc odležet.

Naložené žebírka po všech stranách opečeme na trošce oleje dozlatova a vložíme do pekáčku. Ve výpeku z masa orestujeme očištěnou nakrájenou zeleninu. Orestovanou zeleninu i s tukem vlijeme na připravené žebra, přidáme 10 kuliček nového koření, dva bobkové listy, podlijeme plechovkou piva, případně pokud máme, tak trochou vývaru a zakryté pečeme pomalu v troubě na 180°doměkka, podle potřeby občas podléváme výpekem. Doba pečení závisí na kvalitě masa, může být i delší.

Tip:
Kdo má rád hodně ostré, může přidat chilli podle chuti.

Vynikající je takhle připravená i vepřová krkovička.


 


RECEPTY

Marináda na krkovičku

Postup: Do mísy dáme olej - podle potřeby a množství nakládaného masa, na 1kg masa cca... zobrazit recept

RECEPTY

Cuketové řízky v sýrovém těstíčku

Postup: Tři středně velké cukety dobře očistíme kartáčkem, omyjeme, osušíme papírovou... zobrazit recept

RECEPTY

Špagety carbonara - Spaghetti carbonara

Postup: Příprava je jednoduchá a ingrediencí k tomuto druhu špaget postačí málo, neboť... zobrazit recept

RECEPTY

Španělské ptáčky

Postup: Vajíčka uvaříme natvrdo. Plátky hovězího masa naklepeme - můžeme použít... zobrazit recept

RECEPTY

Špecle s brokolicí v sýrové omáčce

Postup: Špecle uvaříme v osolené vodě doměkka (na 3 l vody cca 2 lžičky soli) - asi 15... zobrazit recept

MOUDRÉ RADY BABIČEK

Jak napravit...

Povedlo se nám přesolit? Omáčky - záleží, jakou omáčku děláme. Smetanové zředíme mlékem s troškou mouky, smetanou, žloutkem rozmíchaným v trošce mléka nebo najemno nastrouhaným syrovým bramborem, omáčku pár minut ještě povaříme.... zobrazit článek

RESTAURACE

Ristorante di Valle

Restaurace je součástí Resortu Farské lúky, který se nachází v centru malebné...