27. 7. 2024   |   svátek má Věroslav
 

Olejové koláčky

Název Množství a jednotka
hladká mouka 500 gramů
cukr krupice 50 gramů
vejce 2 + 1 kusu
sušené droždí 3 lžičky
mléko 250 ml
Zobrazit všechny ingredience

náplň a drobenka

Název Množství a jednotka
měkký tvaroh 500 gramů
cukr krupice 100 gramů
vejce 1 kus
citronová kůra
rozinky 2 lžíce
Zobrazit všechny ingredience
Kuchyně: česká
Příprava: 01 h. 30 min.
Vaření: 40 min.
Jarča



Postup

Rozinky si namočíme do rumu.,
V mléce si rozmícháme droždí.
Do mísy prosejeme mouku , přidáme cukr, sůl, vejce, mléko s droždím a vypracujeme těsto, které necháme hodinu kynout.Pak znovu lehce propracujeme a opět necháme kynout.
Když nám těsto kyne, připravíme si náplň. Tvaroh si v misce smícháme s vejci, cukrem , citronovou kůrou a rozinkami namočenými v rumu.
Těsto vyklopíme z mísy, rozdělíme si ho na poloviny a každou rozválíme do válečku 4 cm. Každý váleček rozřízneme asi na 20 kousků. Z kousků vytvarujeme placičky, doprostřed dáme tvarohovou náplň a uděláme kuličky, které dáme na plechy vyložené pečícím papírem. Znovu necháme nakynout. Po nakynutí kuličku uprostřed stlačíme , boky potřeme rozšlehaným vajíčkem a doprostřed dáme borůvkovou marmeládu nebo povidla. Posypeme drobenkou.
Drobenku si připravíme promnutím másla , cukru a mouky.


 


RECEPTY

Domácí műsli

Postup: Do větší mísy nasypeme balení ovesných vloček, pohankové vločky, přidáme... zobrazit recept

RECEPTY

Smažený květák

Postup: Květák vcelku uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Uvařený květák necháme... zobrazit recept

RECEPTY

Rybízový sirup

Postup: Rybíz odstopkujeme, omyjeme, nasypeme do uzaviratelné nádoby a trochu... zobrazit recept

RECEPTY

Pirohy s houbami a zelím

Postup: Na vál prosejeme mouku, přidáme olej, vodu a špetku soli. Zpracujeme těsto,... zobrazit recept

RECEPTY

Vepřová panenka s pažitkovým přelivem

Postup: Z másla a hladké (nebo kukuřičné) mouky připravíme světlou jíšku, zředíme... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Pepř

Pepř je jedním z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších koření na světě. A to nejen pro jeho výrazné a štiplavé aroma, ale i díky svým povzbuzujícím účinkům na naše tělo, které si mnozí z nás ani neuvědomují. Pepř černý je... zobrazit článek

RESTAURACE

Jan Maria

Tradici moravské kuchyně důmyslně mixujeme s moderními trendy. S dobrým jídlem...