2. 6. 2024   |   svátek má Jarmil
 

Sedlácká polévka s kroupami

Název Množství a jednotka
kroupy 1-2 lžíce
máslo 1 lžíce
hladká mouka 1 lžíce
čerstvé houby 2 kusy
klobása 1 kus
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 40 min.
Jarča



Postup
Nejdříve si dáme vařit kroupy. Ty nejprve propláchneme, pak je dáme do hrnce a zalijeme 4 krát tolik vodou. Přivedeme k varu a vaříme asi 45 minut. Občas je zamícháme. Kroupy zvětší svůj objem až 5 krát!
Z másla a mouky si v jiném hrnci připravíme jíšku. Rozšleháme ji s vodou nebo vývarem. Přidáme houby, sušené musíme předem namočit, nakrájenou klobásu a vařené nebo pečené kuřecí maso a uvařené kroupy. Polévku dochutíme citronovou šťávou a solí. Polévku můžeme zjemnit zakysanou smetanou.


 


RECEPTY

Hrstková polévka

Postup: Hrách a fazole namočíme den předem do studené vody. Druhý den spaříme kroupy,... zobrazit recept

RECEPTY

Kuřecí stehna na jablkách po staročesku

Postup: Kuřecí stehna osolíme, posypeme kmínem a vložíme do pekáčku. Česnek oloupeme a... zobrazit recept

RECEPTY

Kuře v soli

Postup: Kuře opláchneme, osolíme ze všech stran i zevnitř. Do pekáčku nasypeme 1,5 kg... zobrazit recept

RECEPTY

Ražniči

Postup: Vepřové plecko nakrájíme nejdříve na plátky, pak na kostky. Uzený bůček také... zobrazit recept

RECEPTY

Zázvorky

Postup: Žloutky s jedním celým vejcem utřeme v míse spolu s cukrem - třeme aspoň 20... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Česnek

     Malá, voňavá palička česneku, některými odsuzovaná pro... zobrazit článek

RESTAURACE

Penzion Šelenburk

Penzion je postavený v roce 1996 na místě bývalé hájenky v Krnově, městě na...