18. 5. 2024   |   svátek má Nataša
 

Výživová poradna › Dalmátské čufty

Název Množství a jednotka
vepřové maso mleté 600 g
housky 2 ks
vejce 1 ks
hladká mouka 3 lžíce
pepř
Zobrazit všechny ingredience

Omáčka na čufty

Název Množství a jednotka
cibule 1 ks
rajčatový protlak bez konzervantů 150 g
mletá paprika 2 lžičky
bobkový list 1 ks
nové koření 3 kuličky
Zobrazit všechny ingredience
oběd
Porce: 4
Kuchyně: chorvatská
Příprava: 30 min.
Vaření: 40 min.
Mamut :-)



Postup
Housky nalámeme a v hrníčku namočíme do vody. V míse smícháme mleté maso s vejcem, solí, pepřem, kmínem, promícháme, přidáme vymačkané housky a mouku a dobře prohněteme, nejlépe rukou. Necháme chvíli odležet a navlhčenýma rukama tvarujeme kuličky nebo šištičky, které ze všech stran opečeme na rozpáleném oleji dozlatova. Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, zasypeme moukou, osmahneme, přidáme mletou papriku, rajčatový protlak a podlijeme studenou vodou. Rozšleháme a povaříme. Omáčku osolíme, přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř, tymián a plátky citrónu (oloupat, kvůli chemickým postřikům, případně dobře omýt) a vaříme asi dvacet minut. Zakysanoou smetanu zředíme troškou mléka, rozmícháme dohladka a přidáme do omáčky. Dochutíme solí a cukrem. Přidáme oloupaná, na kostky nakrájená rajčata, papriku a na jemno nakrájenou sladkokyselou okurku, podusíme ještě asi pět minut, do omáčky přidáme čufty a prohřejeme. Podáváme s brambory nebo rýží.


 


RECEPTY

Těstovinový salát s kuřecím masem a kukuřicí

Postup: Těstoviny (vrtulky) uvaříme v osolené vodě. Mezitím si nakrájíme na kostičky... zobrazit recept

RECEPTY

Hrášek na husto (hrášek na smetaně)

Postup: Dvě plechovky (po 400 g) vyklopíme i s nálevem do hrnce a přivedeme k varu. Na... zobrazit recept

RECEPTY

Rajská omáčka s hovězím masem

Postup: Tahle omáčka je původně s hovězím masem, ale protože hovězí je drahé, klidně... zobrazit recept

RECEPTY

Krémové ořechové rohlíčky

Postup: Mouku, cukr, mleté vlašské ořechy a citronovou kůru ze 1/4 citrónu dáme na vál,... zobrazit recept

RECEPTY

Pstruh na bylinkách

Postup: Pstruhy očistíme, oškrábeme šupiny pod tekoucí vodou směrem od ocasu k hlavě,... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Bazalka

Bazalka je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Již ve starověkém Řecku ji používali též k... zobrazit článek

RESTAURACE

Lašská jizba

Vesnice Sedliště na Frýdecko-místecku zve k návštěvě stylové restaurace Lašská...