16. 6. 2024   |   svátek má Zbyněk
 

Banánový kubánský moučník

Název Množství a jednotka
tuk a mouka na vymazání formy
polohrubá mouka 200 g
moučkový cukr 200 g
vejce 4 ks
kakao 50 g
Zobrazit všechny ingredience

Náplň:

Název Množství a jednotka
banány 4 ks
smetana ke šlehání 500 ml
moučkový cukr 150 g
kakao 100 g
želatinový ztužovač 1 ks
moučník
Porce: 6
Kuchyně: kubánská
Příprava: 35 min.
Vaření: 25 min.
Daniela



Postup
Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, vmícháme kakao, mouku, přilijeme olej a dobře promícháme. Sníh z bílků lehce zamícháme do hladkého těsta.

Do vymazané a moukou vysypané formy nalijeme těsto a pečeme asi 25 minut ve středně vyhřáté troubě.

Mezitím připravíme náplň. Smetanu přivedeme k varu, nasypeme cukr, kakao a za stálého míchání povaříme. Takto připravenou šlehačku necháme dobře vychladnout, nejlépe do druhého dne.

Na vychladlý korpus rozprostřeme podélně pokrájené banány.

Do dobře vychlazené šlehačky nasypeme želatinový ztužovač a ušleháme. Vzniklou šlehačku rozprostřeme na banány, nakonec polijeme tenkou vrstvou čokoládové polevy a necháme opět dobře vychladit.

Hotový dort můžeme nakonec zdobit kolečky banánu a lístky meduňky nebo čerstvé máty.


 


RECEPTY

Broskvová marmeláda

Postup: Broskve omyjeme a vypeckujeme. Nakrájíme na menší kousky, dáme do většího... zobrazit recept

RECEPTY

Gulášová polévka s bílými fazolemi

Postup: Fazole den předem namočíme. Druhý den nakrájíme maso, orestujeme jej na cibuli,... zobrazit recept

RECEPTY

Jahodovo - citronový cheesecake

Postup: Polohrubou mouku, vločky, 1/3 prášku do pečiva, zarovnanou lžičku jedlé sody a... zobrazit recept

RECEPTY

Losos ve slaninovém kabátku

Postup: Porce lososa bez kůže nakrájíme na menší části tak, abychom je následně mohli... zobrazit recept

RECEPTY

Batátová smetanová polévka se zázvorem

Postup: 2 středně velké batáty a 2 mrkve oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Zalijeme... zobrazit recept

MOUDRÉ RADY BABIČEK

Uskladnění...

Žloutky: zbylé žloutky dáme do porcelánového hrníčku a zalijeme lžičkou oleje. Chléb: nejlépe je uložený do chlebovky, přikrytý utěrkou. K chlebu můžeme přidat rozkrojené jablko, vydrží déle vláčný. Tvaroh: tvrdý tvaroh se... zobrazit článek

RESTAURACE

Staré časy

Stylová restaurace, která nabízí valašské speciality, steaky na grilu, domácí...