2. 7. 2025   |   svátek má Patricie
 

Brambory se zeleninou v římském hrnci

Název Množství a jednotka
brambory 1 ks
libové párky 4 ks
mražená zelenina - Mochovská směs 1 ks
sůl
pepř
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 10 min.
Vaření: 45 min.
Mamut :-)



Postup
Římský pekáč na čtvrt hodiny namočíme celý do studené vody. Mezitím si připravíme suroviny. Brambory oloupeme a nakrájíme na silnější plátky. Párkový salám, nebo libové párky, případně klobásky rozpůlíme a po stranách vějířkovitě nakrojíme (jako na gril). Do pekáče skládáme plátky brambor, které osolíme a posypeme troškou vegety, na ně nasypeme mraženou zeleninovou směs (používám směs mrkve, petržele, celeru, hrášku a růžičkové kapusty, ale lze použít jakoukoliv), osolíme, vrstvy střídáme. Párky necháme až nakonec, jako poslední vrstvu položíme nakrojené libové párky. Uzavřeme a pečeme bez odkrývání 45 minut (respektujeme zkušenosti s vlastní troubou).


 


RECEPTY

Křenové zelí (vitamínová bomba)

Postup: Hlávku zelí očistíme od nepěkných listů. Rozpůlíme a nakrouháme na jemno. Dáme... zobrazit recept

RECEPTY

Castagnaccio - italský kaštanový koláč

Postup: Rozinky přelijeme horkou vodou nebo rumem a necháme nabobtnat. Kaštanovou mouku... zobrazit recept

RECEPTY

Fazolačka

Postup: Plechovku červených fazolí společně s brambory nakrájenými na kostičky a... zobrazit recept

RECEPTY

Havířská tvarohová pomazánka

Postup: Tvarůžky nastrouháme a smícháme s tvarohem, který jsme vyšlehali se změklým... zobrazit recept

RECEPTY

Kokosové pusinky

Postup: Bílky s cukrem šleháme ve vodní lázni asi 15 minut. pak hrnec z vodní lázně... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Levandule

Levandule lékařská – Lavandula angustifolia - půvabná rostlina známá pro svou nezaměnitelnou vůni a léčivé účinky, k nimž se využívá celá nadzemní část rostliny. Původní domovinou levandule je středomoří, má jistý nádech... zobrazit článek

RESTAURACE

Hospůdka Na Maraláku

Hospůdka v malebném prostředí Beskyd s vynikající domácí kuchyní a příjemnou...