18. 5. 2024   |   svátek má Nataša
 

Výživová poradna › Jíška

Název Množství a jednotka
máslo 20 g
hladká mouka 1 1/2 lžíce
studená voda 250 ml

Kuchyně: česká
Příprava: 05 min.
Vaření: 10 min.
Mamut :-)



Postup
Tak se dáme do přípravy jíšky (nebo zásmažky, je to to samé). Fakt to není nic složitého, a když se budete držet jednoduchých pravidel, žádné hrudky se vám neutvoří.

Dělám stejné množství jíšky na polívky i na omáčky. Rozdíl je jen v tom, že v polévce je pak více vody, tak je řidší. Uvedené množství je na litr a půl polévky nebo třičtvrtě litru omáčky.
Vezmeme si dvě lžíce másla (je to cca 20 g), dáme do kastrůlku a necháme rozpustit. Mezitím, než se máslo rozpustí, naplním si velkou sklenici nebo čtvrtlitrový hrnek STUDENOU vodou. Do rozpuštěného másla přidám jednu a půl lžíce hladké mouky a míchám. V receptu bývá uvedeno, jestli je tam potřeba světlá, nebo tmavá jíška. Když to tam uvedeno není, dělám světlou :). To znamená, že míchám tak dlouho, až začne mouka mírně růžovět - na dně kastrůlku a na okrajích začíná pomalu měnit barvu, tmavnout. V té chvíli RYCHLE jednou rukou přilijeme studenou vodu, druhou rukou stále mícháme - kdybychom ji lili pomalu, nebo dali horkou, nebo nemíchali, udělají se žmolky. Když vodu nalijeme naráz za stálého míchání, žmolky se neudělají. Můžeme míchat i metličkou, ale vařečka úplně stačí. Jakmile přiliju vodu a jíšku rozmíchám, ihned naliju jíšku tam, kam potřebuji, tzn, do polévky nebo omáčky.
Pokud chceme tmavou jíšku, necháme mouku opražit déle, do hněda.
Hotovo :-)

Obrácený postup:
Jestliže je v receptu uvedena jíška na začátku, většinou u omáček, postupujeme úplně stejně, jen si uděláme hned v hrnci, ve kterém budeme omáčku dělat, a když přilijeme do mouky vodu, dolijeme ji hned tekutinou, která je uvedena v receptu - vývar, mléko nebo smetanu. Pokud je uvedeno "zředíme vývarem", musíme ho nechat nejprve vychladnout, nebo ho část nahradíme vodou - viz postup.

Naprosto stejně se připravuje bešamel, jen místo vody přilijeme studené mléko.


Další fotografie
 


RECEPTY

Bílá zelná polévka

Postup: Hlávkové bílé zelí (půl střední hlávky nebo jednu malou celou) rozkrojíme,... zobrazit recept

RECEPTY

Madeirská omáčka

Postup: Z másla a zarovnané lžíce mouky připravíme růžovou jíšku, zalijeme 4 dl... zobrazit recept

RECEPTY

Dýňové rizoto na šalvěji

Postup: Dýni hokkaido rozpůlíme, lžící vydlabeme semena a nakrájíme na malé kostičky -... zobrazit recept

RECEPTY

Rybí polévka s rybími knedlíčky

Postup: Omyjeme a očistíme, alespoň 5 hlav. Dáme je vařit do hrnce s kořenovou... zobrazit recept

RECEPTY

Koláč s ovocem

Postup: V míse utřeme změklé máslo, cukr, vejce. Přidáme mouku s práškem do pečiva a... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Odměňte se kvalitní kuchyňskou výbavou

Ať už bydlíte v miniaturní garsonce či rodinné vile o třech patrech, pár věcí mají naše výsostná království společné – nechybí v nich kuchyně. Místo, kde si po ránu uvaříte povzbuzující kávičku a na oběd či večeři připravíte... zobrazit článek

ESHOPY

Nábytekeu.cz - kuchyňské linky

Velký výběr kvalitních a levných kuchyňských linek od dodavatelů z EU. Většina...