3. 6. 2023   |   svátek má Tamara
 

Švestková povidla pečená v troubě

Název Množství a jednotka
švestky 2 kg
cukr krupice 450 g
ocet 2-3 lžíce
rum
skořice 1 lžička
Zobrazit všechny ingredience

Kuchyně: staročeská
Příprava: 15 min.
Vaření: 01 h. 20 min.
Mamut :-)



Postup
Švestky omyjeme a vypeckujeme a připravíme si pečlivě omyté/vyvařené skleničky a víčka. Horkovzdušnou troubu vyhřejeme na 230°.
Hlubší pekáček vyložíme navlhčeným pečicím papírem a navlhčenýma rukama ho poctivě uhladíme. Dávám pečicí papír raději dvojitě přes sebe tak, aby nikde nebyly mezery a aby čouhal i přes okraje pekáčku, aby směs neměla kam utéct.
Švestky celou dobu pečení nemícháme ani si jich, kromě přidávání cukru, nijak jinak nevšímáme.
Do pekáčku vsypeme omyté a vypeckované švestky, přidáme 2-3 lžíce octa a promícháme. Tady se přiznám, že jsem se s octem moc nepárala a dvakrát jsem tam stříkla rovnou z flašky, bylo to jistojistě více než tři lžíce, ani tak to v povidlech vůbec není cítit. Švestky vložíme do trouby a pečeme 20 minut. Po dvaceti minutách pekáč vytáhneme, posypeme polovinou množství cukru (cca 200g), NEMÍCHÁME, a dáme zpět do trouby opět na 20 minut . Po dalších dvaceti minutách vsypeme zbytek cukru, opět nic nemícháme. Snížíme teplotu v troubě na 210°a pečeme ještě 30 minut.
Od této chvíle už musíte zapojit vlastní intuici, jelikož každé švestky jsou jinak šťavnaté a každá trouba jinak peče. Pokud v této chvíli mají švestky hustší konzistenci a zároveň už by se chtěly připalovat na okrajích, plech vyndejte a nechte pár minut odstát.
Jestliže jsou stále moc řídké, vložte plech zpět do trouby, ale odteď už je musíte zhruba co pět minut hlídat, aby se nepřipálily (lehké připáleniny na okrajích nevadí, ale nesmí se spálit na uhel).
Tady je ten čas opravdu orientační, naposledy jsem je pekla ještě cca čtvrt hodiny po výše uvedeném čase.

Upečené švestky přendáme opatrně do větší a hlubší mísy, přidáme 4 lžíce rumu, 1 lžičku mleté skořice, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, špetku (tak čtvrt kávové lžičky) mletého sušeného zázvoru a šťávu z poloviny citrónu.
Vše společně rozmixujeme ponorným mixérem dohladka a plníme přichystané skleničky asi 1 cm od okraje. Nahoru do každé skleničky dáme lžičku rumu, zavíčkujeme a otočíme na pár minut dnem vzhůru.

Ze dvou kil švestek je cca 5 skleniček povidel o obsahu 300 ml.
Samozřejmě lze péct i v troubě bez horkovzduchu, čas pečení bude o něco málo delší, nebo mírně přidejte teplotu, jestli to vaše trouba dovolí. Prostě jen po dvaceti minutách přidávejte cukr, a po druhém přidání cukru je po půlhodině začněte hlídat, aby se nespálily.




 


RECEPTY

Srdce po vídeňsku

Postup: Srdce nakrájíme na kousky a uvaříme s bobkovým listem, 8 kuličkami pepře (dáme... zobrazit recept

RECEPTY

Ruské pirohy

Postup: Z hladké mouky, tvarohu a změklého másla vypracujeme na vále vláčné těsto. Je... zobrazit recept

RECEPTY

Čokoládový krém

Postup: Máslo si vytáhneme s dostatečným předstihem, potřebujeme jej změklé. Vejce s... zobrazit recept

RECEPTY

Řáholecký salát

Postup: Do mísy nastrouháme nahrubo mortadellu a tvrdý sýr. Přidáme jemně nakrájenou... zobrazit recept

RECEPTY

Zapečené těstoviny s dýní a sušenými rajčaty

Postup: Dýni hokkaido omyjeme, rozpůlíme, lžící vydlabeme semínka a nakrájíme ji na... zobrazit recept

VÝŽIVOVÁ PORADNA

Doporučení pro ty, kteří chtějí trvale zhubnout a chystají se k výživovému poradci

Alespoň týden si pište přesně, co jíte, pijete, v kolik hodin přesně, co... zobrazit článek

RESTAURACE

Ristorante di Valle

Restaurace je součástí Resortu Farské lúky, který se nachází v centru malebné...