6. 5. 2024   |   svátek má Radoslav
 

Domácí ostrý kečup s česnekem

Název Množství a jednotka
rajčata 2 kg
jablka 2 ks
velká cibule 2 ks
kapie 1 ks
česnek 3-4 stroužky
Zobrazit všechny ingredience

Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 02 h.
Mamut :-)



Postup
Rajčata omyjeme a očistíme případná škaredá strupatá místa. Vložíme do hrnce i se slupkama, přidáme 2 větší, nahrubo nakrájené cibule, oloupaná překrájená jablka, zarovnanou lžíci soli, 4 plné lžíce cukru, jablečný ocet, lžičku mleté sladké papriky, 3-4 stroužky česneku, nakrájenou menší kapii, 1/2 lžičky sušeného zázvoru, 1/2 lžičky cayenského pepře, 1/4 feferonky a koření - všechno uvedené koření vložíme do čajítka, nebo kousku gázy, kterou dobře zavážeme, abychom ho pak složitě nelovili. Přivedeme k varu, během té doby rajčata v hrnci pomačkáme vařečkou, jen co jde, a pomalým varem za občasného promíchání vaříme 2 hodiny.
Vyndáme čajítko s kořením a směs rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Směs ještě propasírujeme přes jemný cedník (semínka rajčat se nerozmixují). Znovu přivedeme k varu, povaříme ještě asi pět minut, pokud je směs moc řídká, necháme za občasného pomíchání vařit ještě tak dlouho, jak bude potřeba, aby měl kečup hustší konzistenci.

Plníme do sterilizovaných skleniček cca 1cm pod okraj a sterilizujeme při 80° 20 minut - do širokého hrnce dáme na dno složenou utěrku nebo dřevěné/silikonové podložky přímo určené k zavařování, vložíme skleničky s kečupem, zalijeme do dvou třetin horkou vodou, hrnce zakryjeme a přivedeme k varu. Od chvíle, kdy začne vřít voda v hrnci, sterilujeme na velmi mírném plameni (nebo nízkém stupni) 20 minut. Hotové kečupy převrátíme víčkem dolů na deset minut.


 


RECEPTY

Kachní prsa na zázvoru a víně

Postup: Kachní prsa omyjeme, osušíme papírovou utěrkou a kůži ostrým nožem nařízneme na... zobrazit recept

RECEPTY

Havířská fazolačka

Postup: Fazole den předem namočíme do studené vody. Druhý den uvaříme doměkka ve stejné... zobrazit recept

RECEPTY

Třešňová bublanina

Postup: Třeme cukr, máslo, žloutky, přidáme tři lžíce vroucí vody, mouku, mléko a půl... zobrazit recept

RECEPTY

Pikantní kapří prsty

Postup: Vykuchaného kapra podélně rozkrojíme a odstraníme páteř. Omyjeme a osušíme.... zobrazit recept

RECEPTY

Řepné karbanátky s kapustou

Postup: Čevenou řepu oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Půlku kapusty očistíme,... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

5 důvodů proč navštívit Loket nad Ohří

Důležité královské město, které má v historii mnoho důležitých událostí. Loket nad Ohří je město na Sokolovsku, které vás svou krásou uchvátí. Historie tohoto města sahá až do 12. století, poté se Loket pomalu stává... zobrazit článek

RESTAURACE

Pizzerie & Brazilian Grill Albrechtice

Pizzerie & Brazilian Grill je stylová rodinná restaurace v Albrechticích u...