14. 4. 2021   |   svátek má Vincenc
 

Rajčatový protlak

Název Množství a jednotka
rajčata 2 kg
sůl 1 lžička

Kuchyně: česká
Příprava: 10 min.
Vaření: 02 h.
Mamut :-)



Postup
Rajčata omyjeme a pečlivě odkrojíme všechno škaredé :-). Nasypeme je do velkého kastrolu, trochu pomačkáme vařečkou, osolíme zarovnanou lžičkou soli, přikryjeme pokličkou a velmi pomalu vaříme asi hodinu.
Po hodině rajčata rozmixujeme ponorným mixérem, vrátíme na sporák a pomalu vaříme za občasného promíchání do zhoustnutí - doba vaření je různá podle vodnatosti/masitosti rajčat.
Vysterilizované skleničky naplníme protlakem, zavíčkujeme a sterilujeme při pomalém varu 45 minut při 80°.

Recept je ze dvou kil rajčat, ale množství je neomezené, co hrnec dovolí. Soli přidáváme úměrně množství rajčat.


 


RECEPTY

Těstoviny s brokolicí a sýrem

Postup: Brokolici si uvaříme v osolené vodě asi 5 minut. Scedíme a propláchneme... zobrazit recept

RECEPTY

Pečené plněné papriky

Postup: Mleté maso - nejlépe hovězí s vepřovým půl napůl, ale může být i jen hovězí... zobrazit recept

RECEPTY

Ďábelská kuřecí směs s fenyklem

Postup: Očistíme a nakrájíme si nejdříve všechnu zeleninu: cibuli najemno, papriku a... zobrazit recept

RECEPTY

Žampióny plněné krůtími játry

Postup: Krůtí játra (nebo kuřecí, je to jedno) nakrájíme na malinké kostičky a opečeme... zobrazit recept

RECEPTY

České buchty

Postup: Trošku mléka (asi čtvrt hrnku) ohřejeme tak, aby bylo vlažné. Přidáme lžičku... zobrazit recept

VÝŽIVOVÁ PORADNA

Jak funguje naše tělo

Víte, že podle posledních výzkumů výskytu obezity v České republice má 35%... zobrazit článek

RESTAURACE

Hospůdka Na Maraláku

Hospůdka v malebném prostředí Beskyd s vynikající domácí kuchyní a příjemnou...