24. 9. 2021   |   svátek má Jaromír
 

Špaldový chléb

Název Množství a jednotka
hladká špaldová mouka 250 g
hladká mouka 125 g
polohrubá mouka 125 g
mléko 300 ml
čerstvé nebo sušené droždí
Zobrazit všechny ingredience

pečivo
Kuchyně: česká
Příprava: 02 h.
Vaření: 35 min.
Mamut :-)



Postup
Odměříme si 300ml mléka. Z odměřeného mléka odlijeme trošku do hrnku (asi 50ml), v mikrovlnce ohřejeme na 15 sekund, aby bylo mléko vlažné, přidáme lžičku cukru, rozdrobíme půl kostky droždí, přikryjeme ubrouskem a na teplejším místě necháme vzejít kvásek.
Zbytek mléka vlijeme do větší mísy, přidáme 4 polévkové lžíce olivového oleje, dvě čajové lžičky soli, dvě lžičky drceného nebo celého kmínu, 125g hladké mouky, 125g polohrubé mouky, 250g hladké špaldové mouky a vzešlý kvásek. Zaděláme hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy ani na vařečku nebo hák u robota.
Mísu s těstem přikryjeme čistou utěrkou a necháme cca hodinu a půl až dvě hodiny kynout. Pak těsto vyklopíme do formy, kterou jsme vymazali olejem, a necháme pod utěrkou kynout ještě alespoň půl hodiny.

Troubu rozehřejeme na 230°. Chléb dáme do takto vyhřáté trouby a po pěti minutách snížíme teplotu v troubě na 200°. Chléb pečeme cca 35 minut. Po upečení chléb ihned vyndáme z trouby, potřeme vlažnou vodou a vyklopíme na prkýnko. Přikryjeme utěrkou a necháme pod utěrkou vychladnout.

Tip:
Místo kvásku můžeme vsypat sáček sušeného droždí přímo do těsta, tzn. odměříme 300ml mléka, přidáme olej, sůl, kmín, všechny mouky a sáček droždí, zaděláme těsto a necháme kynout. V tomto případě nedáváme cukr.


 


RECEPTY

Mořská štika na rozmarýnu

Postup: Mořskou štiku očistíme a opatrně zbavíme páteře – ostrým nožem lehce... zobrazit recept

RECEPTY

Chuťovka - vejce se sýrovou náplní

Postup: Uvaříme si vejce natvrdo. Necháme je vychladnout. Rozpůlíme, opatrně vyjmeme... zobrazit recept

RECEPTY

Pórková polévka s krupicovými noky.

Postup: Pórek očistíme, nakrájíme na kolečka. V hrnci si rozpustíme máslo a nakrájený... zobrazit recept

RECEPTY

Krůtí medailonky s fazolkovým přelivem

Postup: Zmrazené fazolkové lusky dáme vařit do osolené vody na 5-10 min tak, aby byly... zobrazit recept

RECEPTY

Čínské čtverečky

Postup: Na vál nasypeme hladkou mouku, cukr, mleté neloupané mandle, kakao, skořici,... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Levandule

Levandule lékařská – Lavandula angustifolia - půvabná rostlina známá pro svou nezaměnitelnou vůni a léčivé účinky, k nimž se využívá celá nadzemní část rostliny. Původní domovinou levandule je středomoří, má jistý nádech... zobrazit článek

PENZIONY

Penzion Šelenburk

Penzion je postavený v roce 1996 na místě bývalé hájenky v Krnově, městě na...