23. 1. 2019   |   svátek má Zdeněk
 

Škvarková pomazánka

Název Množství a jednotka
vepřové sádlo bez kůže 1 kg
česnek 2 stroužky
petrželka
tymián špetka
jablko 1/4 ks
Zobrazit všechny ingredience

večeře
Kuchyně: staročeská
Příprava: 15 min.
Vaření: 02 h.
Mamut :-)



Postup
Škvarky:
Sádlo zbavíme případné tuhé kůže a nakrájíme jej na asi 2 cm kostky. Dáme do většího kastrolu a pomalu, na mírném plameni, škvaříme. Vodu nepřidávám, sádlo se rozpustí hezky samo. Doba škvaření je podle množství sádla, asi kilo sádla se škvaří tak hodinu a půl. Občas promícháme. Jakmile škvarky zezlátnou, odstavíme je ze sporáku, ještě asi čtvrt hodiny budou docházet.
Škvarky vybereme zvlášť do misky nebo sklenice, sádlo slijeme do sklenic. Necháme vychladnout.

Škvarková pomazánka:
Středně velkou cibuli nakrájíme najemno a na lžíci sádla osmažime dozlatova. Necháme vychladnout.
Škvarky rozmixujeme nebo pomeleme na masovém mlýnku, jemně osolíme, přidáme dva velké utřené stroužky česneku, půlku menší čerstvé cibule (nebo jarní cibulku) nakrájené nadrobno, špetku tymiánu, hrst nasekané hladkolisté petrželky, směs opepříme, přidáme vychladlou osmaženou cibulku, na kostičky nakrájenou čtvrtku oloupaného jablka, čisté sádlo podle chuti a všechno společně ještě jednou krátce rozmixujeme. Necháme nejlépe alespoň do druhého dne odležet v lednici.



 


RECEPTY

Gothaj v těstíčku

Postup: Gothajský salám (vcelku) nakrájíme na silnější, asi 1,5 cm plátky. Do každého... zobrazit recept

RECEPTY

Domácí rohlíčky

Postup: Ze 100 ml vlažného mléka, trochy mouky a droždí necháme vykynout kvásek. Do... zobrazit recept

RECEPTY

Pečené uzené koleno

Postup: Uzené koleno uvaříme doměkka v mírně osolené vodě - nejlépe den předem kvůli... zobrazit recept

RECEPTY

Květákové placičky s ovesnými vločkami

Postup: Květák uvaříme v osolené vodě doměkka. V míse rozmačkáme vidličkou,... zobrazit recept

RECEPTY

Rozinkové hřebínky

Postup: Rozinky a ořechy umeleme nebo rozmixujeme. Cukr a 2 vejce ušleháme do pěny,... zobrazit recept

VÝŽIVOVÁ PORADNA

Čím začít?

Napíšu, jak jsem se toho chopila já – třeba to někomu, kdo se ještě neodhodlal,... zobrazit článek

RESTAURACE

Šenovská Bašta

Naše restaurace nabízí výběr jídel tradiční české kuchyně, bohatou nabídkou 50...