18. 5. 2024   |   svátek má Nataša
 

Domácí houskový kynutý knedlík

Název Množství a jednotka
hrubá mouka 500 g
vejce 1 ks
mléko 250 ml
droždí 20 g
starší rohlíky nebo housky 2-3 ks
Zobrazit všechny ingredience

příloha
Kuchyně: staročeská
Příprava: 02 h.
Vaření: 20 min.
Mamut :-)



Postup
Dva rohlíky nebo dvě housky z předešlého dne nakrájíme na asi centimetrové kostičky tak dvě - tři hodiny předtím, než budeme knedlík zadělávat a rozložíme je na plech.
V hrnku si připravíme kvásek - do trošky mléka (odlijeme z odměřených 250 ml) dáme lžičku cukru a rozdrobíme půl kostky (20 g) droždí, zakryjeme ubrouskem a necháme kvásek vzejít (cca 20 minut až půl hodiny).
Do mísy dáme vajíčko, 500 g hrubé mouky, lžičku soli, vlijeme zbytek odměřeného mléka a vzešlý kvásek. Těsto dobře propracujeme buďto vařečkou nebo v robotu, těsto se nesmí lepit na stěny mísy, Ke konci přidáme nakrájené proschlé kostičky housky a ještě prohněteme.
Z těsta utvoříme na pomoučeném vále dva válečky, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout 1/2 hodiny až hodinu.
Ve velkém kastrolu přivedeme vodu k varu, osolíme lžičkou soli a opatrně vložíme knedlík. Knedlík ještě hodně nabude, tak buďto potřebujete na obě šišky opravdu velký kastrol, nebo je nutné vařit nadvakrát. Var zmírníme, ale voda musí stále vřít. Kastrol přikryjeme poklicí a vaříme 20 minut, po deseti minutách knedlík opatrně obrátíme.
Jestli je knedlík uvařený, poznáme stejně jako u buchet - píchneme do něj špejlí. Uvařené knedlíky ihned po vytažení propícháme na několika místech vidličkou, aby vyšla pára.

Tip:
Mléko můžeme dát půl napůl s vodou - 125 ml mléka a 125 ml vody.
Rohlíky dáme 2 - 3, podle toho, jak máme kostičky housek v knedlících rádi.





 


RECEPTY

Smažený květák

Postup: Květák vcelku uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Uvařený květák necháme... zobrazit recept

RECEPTY

Pikantní pstruh

Postup: Vykuchané, umyté, osušené pstruhy nasolíme a necháme odležet. Pokapeme... zobrazit recept

RECEPTY

Vajíčková pomazánka s hořčicí

Postup: Vajíčka uvaříme natvrdo a necháme vychladnout ve studené vodě. V misce utřeme... zobrazit recept

RECEPTY

Těstovinový salát s tuňákem

Postup: Těstoviny (nejlíp vrtulky) uvaříme v osolené vodě. V míse smícháme nakrájenou... zobrazit recept

RECEPTY

Kapustová krémová polévka

Postup: Cibuli a špek nakrájíme nadrobno a na másle orestujeme. Přidáme nakrájenou... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Ubytování na Zlínsku – U Johana

Ubytování Zlín vám poskytne k výletům potřebné náležitosti, které se týkají možností, o kterých se vám doposud nesnilo. Penzion U Johana se vám bude jistě líbit, jelikož nabízí potřebný relax k tomu, abyste si krásně... zobrazit článek

ESHOPY

Tvorba eshopů, webů, SEO optimalizace

Internetové stránkyTvorba profesionálních eshopů na míru. Pronájem eshopů....