14. 5. 2024   |   svátek má Bonifác
 

Výživová poradna › Karlovarský knedlík

Název Množství a jednotka
rohlíky 6 ks
hrubá mouka 100 g
vejce 2 ks
mléko 200 ml
petrželka 1 lžíce
Zobrazit všechny ingredience

příloha
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 20 min.
Vaření: 20 min.
Mamut :-)


Opravdu to není nic těžkého, vyzkoušejte!



Postup
Rohlíky (housky) nakrájíme na malé kostičky a necháme trošku oschnout. Nejlépe je použít starší rohlíky, aby se moc nerozmočily. Připravíme si řídké těstíčko - smícháme mléko se žloutky, sekanou petrželkou, hrubou moukou, osolíme (na tuhle dávku solím necelou zarovnanou kávovou lžičku), párkrát strouhneme muškátový oříšek a těstíčkem přelijeme nakrájené rohlíky. Necháme chvíli odpočinout, mezitím ušleháme tuhý sníh ze 2 bílků, který lehce vmícháme do těsta.
Ustřihneme si dva kusy potravinářské fólie, rozprostřeme na kuchyňské lince a naneseme na každý díl polovinu těsta. Pomocí fólie zavineme a zformujeme do tvaru knedlíku o průměru cca 7 cm. Fólii uhladíme, na koncích zavážeme na uzlík tak, abychom od těsta nechali asi 2 cm volné - knedlíky nabydou. Opatrně propícháme na několika místech a dáme vařit do vroucí vody. Vaříme 20-25 minut podle velikosti.

Uvedené množství je pro 4 osoby, ale pokud jsou v rodině moc velcí jedlíci, přidáme dva až tři rohlíky a o polovinu zvýšíme množství všech surovin.


 


RECEPTY

Houby se zelím

Postup: Na trošce olivového oleje orestujeme na proužky nakrájenou šalotku, přidáme... zobrazit recept

RECEPTY

Karamelové kuličky

Postup: Salko uvaříme ponořené ve vodě dvě hodiny, necháme úplně vychladnout a ušleháme... zobrazit recept

RECEPTY

Ředkvičkový salát s insalatinou

Postup: Ředkev nebo ředkvičky nastrouháme nahrubo a promícháme s insalatinou. Dochutíme... zobrazit recept

RECEPTY

"Zelená" z krupice a vajíčka

Postup: V hrnci zpěníme plátek másla, zasypeme dvěma lžícemi dětské krupičky a za... zobrazit recept

RECEPTY

Palačinky s banánem a nutelou

Postup: Mléko rozšleháme s vejci, moukou, cukrem, solí a práškem do pečiva a umícháme... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Bazalka

Bazalka je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Již ve starověkém Řecku ji používali též k... zobrazit článek

RESTAURACE

U Pečeného Kolena

Říká se, že láska prochází žaludkem. Proto věříme, že si naši restauraci...