27. 4. 2024   |   svátek má Jaroslav
 

Houby se zelím

Název Množství a jednotka
čerstvé houby 500 g
bílé zelí 1/2 hlávky
šalotka 1 ks
uzená slanina 120 g
masox 1/4 kostky
Zobrazit všechny ingredience

večeře
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 25 min.
Mamut :-)


Říkáte si, jak jde dohromady bílé zelí a hříbky? Nebo že je těch hříbků škoda? Není, vyzkoušejte tuto neotřelou úpravu. Navzdory neobvyklé kombinaci chutí jsou houby se zelím tak chutné, že se po nich jen zapráší.



Postup
Na trošce olivového oleje orestujeme na proužky nakrájenou šalotku, přidáme nakrájenou uzenou slaninu nebo krůtí šunku (dávám hotové kostičky slaniny z LIdlu), osmahneme, přidáme nakrájené zelí a očištěné a na plátky nakrájené houby. Chvilku opékáme bez podlití, pak podlijeme cca 2dl vody (vodu nebo vývar dáme podle potřeby, houby pustí vody dost, pokrm nemusí být ani celý ponořený), osolíme a dusíme tak dlouho, až je zelí téměř měkké, asi 10-15 minut. Přidáme čtvrtku masoxu, lžíci sojové omáčky a opepříme. Dobře dochutíme solí, pepřem a sojovkou, aby zelí nebylo "jalové".

Tip:
Houby se zelím můžeme podávat s bramboráčky, opečenými brambory, jako směs na těstoviny nebo topinky, nicméně je to TAK dobré, že u nás to jíme jen tak s chlebem.


 


RECEPTY

Kuřecí nudličky s hráškem a těstovinami

Postup: V osolené vodě uvaříme těstoviny a scedíme. Kuřecí prsa nakrájíme na malé... zobrazit recept

RECEPTY

Dvojctihodné koláče

Postup: Z 250 ml mléka odlijeme cca 50 ml do hrnku, přidáme lžičku krupicového cukru a... zobrazit recept

RECEPTY

Mořský vlk na česneku s petrželkou

Postup: Mořského vlka (nebo jinou rybu) očistíme, oškrábeme šupiny pod tekoucí vodou od... zobrazit recept

RECEPTY

Jahodový koláč

Postup: Z hladké mouky, 140g moučkového cukru, 170g másla, tří žloutků a špetky... zobrazit recept

RECEPTY

Rajčatový kečup

Postup: Rajčata omyjeme a očistíme případná škaredá strupatá místa. Vložíme do hrnce i... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Kokosový olej

Kokosový olej Vás překvapí svou širokou škálou působnosti. Je to rostlinný olej získávaný z dužniny plodu kokosovníku, neboli kokosového ořechu. Má příjemnou vůni i chuť, při pokojové teplotě je tekutý a v lednici... zobrazit článek

PENZIONY

Penzion Sluníčko

Penzion Sluníčko *** nabízí díky své poloze, na úpatí Lysé hory, překrásný...