7. 5. 2024   |   svátek má Stanislav
 

Výživová poradna › Houby se zelím

Název Množství a jednotka
čerstvé houby 500 g
bílé zelí 1/2 hlávky
šalotka 1 ks
uzená slanina 120 g
masox 1/4 kostky
Zobrazit všechny ingredience

večeře
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 25 min.
Mamut :-)


Říkáte si, jak jde dohromady bílé zelí a hříbky? Nebo že je těch hříbků škoda? Není, vyzkoušejte tuto neotřelou úpravu. Navzdory neobvyklé kombinaci chutí jsou houby se zelím tak chutné, že se po nich jen zapráší.



Postup
Na trošce olivového oleje orestujeme na proužky nakrájenou šalotku, přidáme nakrájenou uzenou slaninu nebo krůtí šunku (dávám hotové kostičky slaniny z LIdlu), osmahneme, přidáme nakrájené zelí a očištěné a na plátky nakrájené houby. Chvilku opékáme bez podlití, pak podlijeme cca 2dl vody (vodu nebo vývar dáme podle potřeby, houby pustí vody dost, pokrm nemusí být ani celý ponořený), osolíme a dusíme tak dlouho, až je zelí téměř měkké, asi 10-15 minut. Přidáme čtvrtku masoxu, lžíci sojové omáčky a opepříme. Dobře dochutíme solí, pepřem a sojovkou, aby zelí nebylo "jalové".

Tip:
Houby se zelím můžeme podávat s bramboráčky, opečenými brambory, jako směs na těstoviny nebo topinky, nicméně je to TAK dobré, že u nás to jíme jen tak s chlebem.


 


RECEPTY

"Zalitá" polévka

Postup: Starší, nejlépe okoralý chléb nakrájíme na teninké malé plátečky, v talíři... zobrazit recept

RECEPTY

Pórková polévka

Postup: Z másla a mouky připravíme jíšku, kterou zalijeme masovým vývarem... zobrazit recept

RECEPTY

Květákové placičky se sýrem

Postup: Květák si uvaříme v osolené vodě do měkka. Necháme vychladit. Můžeme si jej... zobrazit recept

RECEPTY

Bramborové myši s česnekem

Postup: Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Poklademe na sádlem vymazaný pekáč... zobrazit recept

RECEPTY

Květákový krém

Postup: Květák omyjeme, překrájíme ho na menší kousky (nebo rozebereme na růžičky) a... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Pepř

Pepř je jedním z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších koření na světě. A to nejen pro jeho výrazné a štiplavé aroma, ale i díky svým povzbuzujícím účinkům na naše tělo, které si mnozí z nás ani neuvědomují. Pepř černý je... zobrazit článek

RESTAURACE

U Johana

Je jen málo míst, kde se člověk cítí opravdu uvolněně a dobře, naše restaurace...