29. 5. 2024   |   svátek má Maxmilián
 

Zapomenuté heslo › Ořechová prkýnka

Název Množství a jednotka
mleté ořechy 17 dkg
cukr 17 dkg
mouka pšeničná hladká 4 dkg
vejce slepičí 1 ks
citronová kůra dle chuti

zákusek ke kávě nebo
Kuchyně: česká
Příprava:
Vaření:
Dana Beňaková



Postup
Smícháme všechny suroviny v těsto (ořechy dávám jaké zrovna mám, lískáče, někdy vlašáky, každé chutnají trošku jinak) - podsýpat můžeme jak hladkou mouku nebo práškovým cukrem.
Rozválíme plát asi 1/2 cm silný.
Polevu děláme ve šlehači. Někdo dělá napřed sníh a do něj zatře cukr, já dám bílky i cukr do mísy najednou a míchám - šlehací metly nebo kdo má pasírovací hříbek, jde to líp.

Hustou bílkovou polevou natřeme na rozválenou placku, poté nakrájíme na proužky nebo čtverce
(vykrajovat tvary formičkama ani nezkoušejte! budete upatlaný až na hlavě a výsledný efekt? úděsný :-), tohle jsou prostě "kousky", ale mezi ostatním naparáděným cukrovím ostudu rozhodně neuděljí),
špachtlí nebo širokým nožem přendáme na plech s pečicím papírem nebo pečicí folií. Na upečených je poleva krásně hlaďounká, bílá až mírně narůžovělá.
Cukroví je dobré nechat odležet, jenže u nás mi to jedídí div ne ještě v troubě :-)


Další fotografie
 


RECEPTY

Těstoviny se sýrovou omáčkou

Postup: V trošce mléka za stálého míchání metličkou pomalu rozpustím na mírném ohni... zobrazit recept

RECEPTY

Bulharské biftečky (kefty)

Postup: Mleté maso v poměru 50% hovězí a 50% vepřové smícháme se lžičkou soli, 2... zobrazit recept

RECEPTY

Ořechové rohlíčky z křehkého těsta

Postup: Na vál nasypeme mouku s práškem do pečiva, přidáme moučkový cukr, žloutek,... zobrazit recept

RECEPTY

Zapečené těstoviny s hlívou ústřičnou

Postup: Těstoviny uvaříme dle návodu v osolené vodě, přidáme 1 lžíci olivového oleje. ... zobrazit recept

RECEPTY

Zeleninová frittata

Postup: Na oleji orestujeme drobně nakrájenou cibuli, přidáme salát kunovjanku bez... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Bazalka

Bazalka je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Již ve starověkém Řecku ji používali též k... zobrazit článek

RESTAURACE

FARMA

Stylová restaurace s krbem, bowlingem a letní zahrádkou se nachází v atraktivní...