15. 5. 2024   |   svátek má Žofie
 

Výživová poradna › Makrout el Louz (Marocké mandlové cukroví)

Název Množství a jednotka
mleté mandle 340 g
moučkový cukr 140 g
vanilkový cukr 1 ks
citronová kůra
vejce 2 ks
Zobrazit všechny ingredience

cukroví
Kuchyně: arabská, francouzská
Příprava: 45 min.
Vaření: 15 min.
Mamut :-)



Postup
Mandle spaříme a ještě horké oloupeme. Rozmixujeme najemno nebo pomeleme (případně koupíme mleté).
Mleté mandle smícháme se 140g moučkového cukru, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou z jednoho menšího citrónu. Přidáme dvě lžíce pomerančové šťávy, pár kapek mandlového aroma (dávám tak 3-4 kapky, kdo má rád více hořce mandlovou chuť, může dát 7-8 kapek) a 2 menší celá vejce. Promícháme nejdříve vařečkou, pak rukou zpracujeme na těsto - těsto musí být homogenní, nesmí se ani moc lepit ani drobit. Z hmoty tvarujeme navlhčenýma rukama kuličky o velikosti vlašského ořechu - můžeme si uválet hady o průměru 2-3 cm, nakrájet a tvořit kuličky, nebo ze směsi odebírat potřebné množství lžičkou. Každou kuličku prsty z obou stran zmáčkneme, a ještě pak shora zploštíme do tvaru slzičky nebo kosočtverce.
Klademe na plech vyložený pečicím papírem. Troubu předehřejeme na 170°. Pečeme asi 15 minut, jakmile začne cukroví na okrajích růžovět, je upečené. Necháme vychladnout.
Připravíme si pomerančový sirup, ve kterém budeme cukroví obalovat:
100g moučkového cukru vysypeme do kastrůlku. Přidáme stejné množství přecezené pomerančové šťávy (pokud je z jednoho pomeranče šťávy málo, doplníme studenou vodou) - odměřím cukr ve sklence a dám pak stejné množství šťávy - a vaříme asi 15 minut, vznikne hustší sirup. Odstavíme a necháme vychladnout.
Vychladlé kousky cukroví namáčíme ze všech stran do pomerančového sirupu a obalujeme v moučkovém cukru. Necháme pořádně uschnout a znovu obalíme v moučkovém cukru.
Z tohoto množství je cca 55ks.

Tip:
V originálním receptu se používá voda z pomerančových květů, lze ji sehnat na internetu.
Mandlové aroma můžete úplně vynechat.
Originál receptu je zde.



 


RECEPTY

Francouzské palačinky

Postup: V kastrůlku rozpustíme máslo. Všechny suroviny dáme do mísy a ušleháme ponorným... zobrazit recept

RECEPTY

Špagetová bábovka

Postup: Špagety uvaříme v osolené vodě téměř doměkka - nedovaříme úplně, budeme je... zobrazit recept

RECEPTY

Japonské krůtí nudličky

Postup: Připravíme si zeleninu a dáme si ji na talířky každou zvlášť, budeme je... zobrazit recept

RECEPTY

Sváteční bílková bábovka

Postup: Ve větší míse utřeme žloutky se změklým máslem a cukrem, přidáme postupně mouku... zobrazit recept

RECEPTY

Pikantní smažený sýr

Postup: Centimetrové plátky sýra, sýr zvolíme, jaký máme rádi, posypeme grilovacím... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Rozmarýn

Rozmarýn (rozmarýna lékařská, latinsky rosmarinus officinalis) je stálezelená keřovitá rostlina, dorůstající až do 2 metrů. Má velmi příjemnou, pronikavou vůni i pěkné, z čeledi hluchavkovitých snad nejkrásnější ... zobrazit článek

PENZIONY

Penzion Na Harcovně

Hostinec - penzion Harcovna se nachází v turisticky atraktivní oblasti Moravskoslezských Beskyd, regionu frýdlantsko. Byl vystavěn v obci Nová Ves u silnice z Frýdlantu nad Ostravicí do Malenovic. Hostinec je jeden z nejstarších v celém regionu, jeho bohatá historie sahá až do 18. století, jak o tom svědčí zápis v místní kronice. Geografická...