Kapustu (je úplně jedno, jestli normální nebo kadeřavou - obyčejná je po uvaření kompaktnější) omyjeme, nakrájíme na tenké nudličky, zalijeme vodou tak, aby byla ponořená, osolíme a uvaříme doměkka. Cibuli a špek nakrájíme najemno, na sádle osmažíme dozlatova a připravíme jíšku - přidáme lžíci hladké nebo kukuřičné mouky, jakmile mouka zrůžoví, zředíme menší sklenkou studené vody a vlijeme do kapusty. Povaříme ještě pět minut a dochutíme prolisovaným česnekem, pepřem, popřípadě dosolíme. Podáváme s uzeným masem nebo osmaženou klobáskou a vařenými bramborami.
Máta peprná patří
mezi nejpoužívanější rostliny. Latinsky se označuje jako
Mentha piperita či Mentha × piperita. Běžně se můžete setkat i s mnoha
lidovými názvy, které znějí pepřová máta, balšám, větrová bylina, větrové...
zobrazit článek