14. 5. 2024   |   svátek má Bonifác
 

Zapomenuté heslo › Kynuté rohlíčky s ořechovou náplní

Název Množství a jednotka
hladká mouka 50 dkg půl hl. p
sůl 1 špetka
tuk Hera jedlý 10 dkg
moučkový cukr 10 dkg
žloutek 2 ks
Zobrazit všechny ingredience

zákusek po obědě, sv
Kuchyně: česká
Příprava:
Vaření:
Dana Beňaková



Postup
Droždí necháme vzejít v teplém oslazeném mléce.
Do mísy dáme mouku, cukr, žloutky, špetku soli a rozpuštěný tuk (pozor, horký nesmí příjít ke kvássku, těsto by nevykynulo), přilijeme vzejité droždí a vypracujeme těsto, které necháme cca hodinu vykynout.
Mezi tím si připavíme náplň.
Umleté ořechy nebo lískové ořísky nejprv uvaříme ve vodě do změknutí. Vody raději méně a dolévat. Od vaření ořechů nemůžeme odcházet, nutno stále míchat (jinak horzí připálení), a také doplňovat vodu.
Po takto upravených ořechách pálení žáhy nehrozí. Náplň není tak "těžká" a "škrábavá v krku",jako když se nejprv svaří voda s cukrem na syrup a následně v něm ořechy.
Komu by se zdály příliš vodovaté, může naposled místo vody přilít mléko - ale víc se připaluje.
Když se nám zdají dost uvařené (záleží na nás, protože se přece pak ještě pečou v těstě), přidáme moučkový cukr dle chuti, 2 lžíce strouhanky, vanilkový cukr, rum (nemusí být)

Vykynuté těsto rozdělíme na tři díly, z každého dílu vyválíme placku a tu rozkojíme na osm dílků (budoucích rohlíčků), poklademe zchladou náplní, zatočíme a upravíme do tvaru rohlíčků, které vyskládáme na plech na foliii nebo pečicí papír, potřeme rozšlehanými bílky (zbyly nám od žloutků) a dáme péci.
Vajíčkem samozřejmě také můžeme, ale - jednak je to zas další vejce :-(, ale hlavně, tam potom ty rohlíčky na povrchu víc a rychleji při pečení tmavnou.
Rohlíčky pečeme v toubě vyhřáté na cca 180 až 200 stupňů - záleží jak nám ta naše trouba peče.


 


RECEPTY

Mořská štika na rozmarýnu

Postup: Mořskou štiku očistíme a opatrně zbavíme páteře – ostrým nožem lehce... zobrazit recept

RECEPTY

Koláč s ovocem

Postup: V míse utřeme změklé máslo, cukr, vejce. Přidáme mouku s práškem do pečiva a... zobrazit recept

RECEPTY

Květáková polévka

Postup: Květák opláchneme, odkrojíme košťál, rozebereme na růžičky. Brambory a mrkev... zobrazit recept

RECEPTY

Svatomartinská husa

Postup: Pečení husy není nic složitého a takhle ji zvládne i úplný začátečník. Jen je... zobrazit recept

RECEPTY

Pečená zelenina

Postup: Malou dýni hokkaido umyjeme, vydlabeme semena a nakrájíme na proužky o tloušťce... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Rozmarýn

Rozmarýn (rozmarýna lékařská, latinsky rosmarinus officinalis) je stálezelená keřovitá rostlina, dorůstající až do 2 metrů. Má velmi příjemnou, pronikavou vůni i pěkné, z čeledi hluchavkovitých snad nejkrásnější ... zobrazit článek

RESTAURACE

Lanterna

Vyhlášená restaurace čtyřhvězdičkového hotelu Lanterna na první pohled zaujme...