19. 5. 2024   |   svátek má Ivo
 

Zapečená indická okurka (lagenárie dlouhá, kalabasa)

Název Množství a jednotka
indická okurka cca 400 g
hnědé žampiony 5 ks
anglická slanina 150 g
zbytek vařeného nebo pečeného masa 250 g
rajčatový protlak 1 lžička
Zobrazit všechny ingredience

oběd, večeře
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 20 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)


Lagenárie, kalabasa, indická okurka – všechny tyto české názvy patří jedné rostlině s latinským jménem Lagenaria siceraria. Domovinou této blízké příbuzné tykví je tropická Afrika. Plody lagenárie mohou být kyjovité, podlouhlé, kulovité, baňaté nebo uprostřed zaškrcené. Povrch je většinou hladký, může být i zvrásněný nebo bradavičnatý. Barva může být světlá, tmavozelená i mramorovaná. Lagenárie patří k nejstarším domestikovaným rostlinám – pěstovaly se již před 8 - 10.000 lety. Dnes se opět, stejně jako spousta jiných zapomenutých potravin, vrací do našich kuchyní. A co s ní? Dá se použít všude tam, kde cuketa, má jemnější chuť a stejně, jako s cuketou, se s ní dá kouzlit. Třeba takhle zapečená se žampióny...



Postup
Indickou okurku - cca 400g - oloupeme a nakrájíme na plátky silné asi 3 - 5mm. Žampióny oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
Ve velké pánvi na olivovém oleji orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu. Vsypeme plátky okurek a žampiónů a chvíli společně restujeme. Přidáme lžičku rajčatového protlaku, opět zarestujeme, aby protlak ztratil kyselost. Přidáme lžíci sojové omáčky, směs osolíme, okořeníme hrubě mletým pepřem, přidáme nadrobno nakrájené pečené maso, zaprášíme lžící kukuřičné (nebo hladké) mouky a vše zalijeme šlehačkou. Přidáme lžičku plnotučné hořčice, promícháme a odstavíme. Vmícháme hrst nasekané hladkolisté petrželky a vše přelijeme do máslem vymazaného pekáčku.
Dáme péct do vyhřáté trouby na 180°, pečeme 15 - 20 minut. Povrch posypeme nastrouhanou goudou a dáme ještě na pět minut zpět do trouby dopéct dozlatova.

Tip:
Indickou okurku lze vyměnit za cuketu.


Další fotografie
 


RECEPTY

Mrkvový salát

Postup: Mrkev očistíme a jemně nastrouháme. dáme do misky a přidáme podle své chuti... zobrazit recept

RECEPTY

Spaghetti Frutti di mare (špagety s plody moře)

Postup: Špagety dáme vařit v dostatečném množství osolené vody. Na olivovém oleji ve... zobrazit recept

RECEPTY

Kuřecí maso s červenou řepou a batáty

Postup: Batáty, syrovou červenou řepu a mrkev oloupeme a nakrájíme - batáty na... zobrazit recept

RECEPTY

Holandské řízky

Postup: Eidamskou cihlu nastrouháme na jemném struhadle. Mleté maso (nejlepší je bůček,... zobrazit recept

RECEPTY

Domácí rohlíky

Postup: Do mísy nasypeme obě mouky, promícháme, nahoře uděláme důlek. Odměříme si 280... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Cibule

     Štiplavá panenka se stovkou sukýnek. Tak cibuli... zobrazit článek

RESTAURACE

Restaurace na Fojtství

Restaurace na Fojství se nachází v malé vesnici Veřovice která leží u západního...