15. 5. 2024   |   svátek má Žofie
 

Rybízový sirup

Název Množství a jednotka
červený rybíz 1 kg
cukr krystal 1 kg
kyselina citronová 2 lžičky
studená voda 3/4 l

Kuchyně: česká
Příprava:
Vaření: 10 min.
Mamut :-)



Postup
Rybíz odstopkujeme, omyjeme, nasypeme do uzaviratelné nádoby a trochu rozmačkáme (vidličkou, šťouchadlem). Zalijeme studenou vodou - na kilo rybízu 3 čtvrtlitrové hrnky vody. Nádobu uzavřeme a do druhého dne uložíme v lednici. Druhý den rybíz přecedíme a lehce promačkáme přes gázu nebo plátýnko do většího hrnce. Z kila rybízu a 3/4l vody je cca 1,2 - 1,3l čisté rybízové šťávy. Šťávu v hrnci zahřejeme na 80 - 85°, přidáme postupně kilo krystalového cukru a dvě zarovnané lžičky kyseliny citronové. Za občasného promíchání zahříváme opět na 80°, až se cukr rozpustí, směs nesmí vřít. Naběračkou posbíráme pěnu, sirup slijeme do sterilizovaných lahví a ihned uzavřeme.
Z kila rybízu jsou cca dva litry sirupu.

Recept je uveden z kila rybízu (červeného, černého nebo bílého, je to jedno), aby se lépe počítalo. Při větším množství s kyselinou citronovou opatrně, aby sirup nezrosolovatěl (rybíz sám o sobě dost želíruje), dávám na pět litrů šťávy cca tři lžičky kyseliny citronové.
Hustotu sirupu můžeme vyzkoušet kápnutím kapky sirupu na studený talířek, pokud po chvíli ztuhne na konzistenci želé, přidáme hrnek převařené vody.


 


RECEPTY

Šuhajky (šuhajdy)

Postup: Ivu rozpustíme ve vodní lázni, přidáme cukr a kakao a promícháme. Rozložíme si... zobrazit recept

RECEPTY

Brokolicovo-česneková polévka

Postup: Na másle lehce opražíme dorůžova krupičku, zalijeme vývarem, přidáme očištěnou... zobrazit recept

RECEPTY

Slezská česnekačka se sýrem

Postup: Nakrájíme si na kostičky šunku a krajíčky chleba z předešlého dne. Nastrouháme... zobrazit recept

RECEPTY

Kuřecí maso s červenou řepou a batáty

Postup: Batáty, syrovou červenou řepu a mrkev oloupeme a nakrájíme - batáty na... zobrazit recept

RECEPTY

Špagety se sardelkami a sušenými rajčaty

Postup: Špagety uvaříme v osolené vodě doměkka. Česnek oloupeme a nasekáme najemno,... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Éčka v nanucích - jsou bezpečná?

Guma guar, karubin, karagenan, lecitin... co si pod tím máme představit? Tak si těm "éčkům" z testovaných nanuků podíváme na zoubek. Jaká jsou éčka v testovaných nanucích: Téměř u všech "éček" v testovaných výrobcích se jedná... zobrazit článek

RESTAURACE

Staré časy

Stylová restaurace, která nabízí valašské speciality, steaky na grilu, domácí...