23. 9. 2019   |   svátek má Berta
 

Vepřová panenka s pažitkovým přelivem

Název Množství a jednotka
vepřová panenka 600 g
pažitka 1 svazek
silný hovězí vývar 250 ml
mléko 750 ml
smetana ke šlehání 250 ml
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)



Postup
Z másla a hladké (nebo kukuřičné) mouky připravíme světlou jíšku, zředíme studeným vývarem, přidáme mléko a smetanu, osolíme a necháme za častého promíchání asi 1/4 hodiny povařit. Přidáme asi 1 1/2 lžíce cukru (podle chuti), najemno nasekanou velkou hrst pažitky a za stálého míchání povaříme ještě pět minut.
Vepřovou panenku nakrájíme na centimetrové plátky, potřeme olivovým olejem, jemně osolíme, opepříme hrubě mletým pepřem a ugrilujeme.
Pokud není k dispozici vývar, můžeme místo něj dát hrnek studené vody a půlku masoxu.
Panenku podáváme přelitou pažitkovou omáčkou, jako přílohu můžeme zvolit šťouchané brambory.



 


RECEPTY

Guláš ze srdíček a jater

Postup: Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme dozlatova na oleji a másle. Než cibule... zobrazit recept

RECEPTY

Koláčky bez kynutí

Postup: Z vlažného mléka, droždí a lžíce cukru připravíme kvásek, necháme vzejít. Než... zobrazit recept

RECEPTY

Perník s jablky

Postup: Nastrouháme si oloupaná jablíčka bez jádřinců.Do mísy prosijeme mouku, přidáme... zobrazit recept

RECEPTY

Kuřecí řízky

Postup: Kuřecí prsa naklepeme, okraje nakrojíme, aby se při smažení maso nekroutilo.... zobrazit recept

RECEPTY

Zelí z červené řepy

Postup: Červenou řepu oloupeme, omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle (malé... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Rozmarýn

Rozmarýn (rozmarýna lékařská, latinsky rosmarinus officinalis) je stálezelená keřovitá rostlina, dorůstající až do 2 metrů. Má velmi příjemnou, pronikavou vůni i pěkné, z čeledi hluchavkovitých snad nejkrásnější ... zobrazit článek

RESTAURACE

Šenovská Bašta

Naše restaurace nabízí výběr jídel tradiční české kuchyně, bohatou nabídkou 50...