3. 6. 2023   |   svátek má Tamara
 

Vepřová panenka s pažitkovým přelivem

Název Množství a jednotka
vepřová panenka 600 g
pažitka 1 svazek
silný hovězí vývar 250 ml
mléko 750 ml
smetana ke šlehání 250 ml
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)



Postup
Z másla a hladké (nebo kukuřičné) mouky připravíme světlou jíšku, zředíme studeným vývarem, přidáme mléko a smetanu, osolíme a necháme za častého promíchání asi 1/4 hodiny povařit. Přidáme asi 1 1/2 lžíce cukru (podle chuti), najemno nasekanou velkou hrst pažitky a za stálého míchání povaříme ještě pět minut.
Vepřovou panenku nakrájíme na centimetrové plátky, potřeme olivovým olejem, jemně osolíme, opepříme hrubě mletým pepřem a ugrilujeme.
Pokud není k dispozici vývar, můžeme místo něj dát hrnek studené vody a půlku masoxu.
Panenku podáváme přelitou pažitkovou omáčkou, jako přílohu můžeme zvolit šťouchané brambory.



 


RECEPTY

Kuře na houbách

Postup: Hlívu ústřičnou nakrájíme na tenké proužky. V kastrůlku na lžíci oleje necháme... zobrazit recept

RECEPTY

Kedlubnové zelí

Postup: Větší kedlubny oloupeme, umyjeme a nastrouháme na hrubém struhadle, nebo... zobrazit recept

RECEPTY

Jahodový smetanový želé dort

Postup: Nejprve si upečeme piškot - 4 žloutky šleháme elektrickým šlehačem, postupně... zobrazit recept

RECEPTY

Obrácené řízky

Postup: Maso (můžeme použít vepřovou krkovičku, krůtí prsa, kuřecí řízky) nakrájíme na... zobrazit recept

RECEPTY

Palačinky s banánem a nutelou

Postup: Mléko rozšleháme s vejci, moukou, cukrem, solí a práškem do pečiva a umícháme... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Pepř

Pepř je jedním z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších koření na světě. A to nejen pro jeho výrazné a štiplavé aroma, ale i díky svým povzbuzujícím účinkům na naše tělo, které si mnozí z nás ani neuvědomují. Pepř černý je... zobrazit článek

RESTAURACE

Hospůdka Na Maraláku

Hospůdka v malebném prostředí Beskyd s vynikající domácí kuchyní a příjemnou...