Špagety dáme vařit v dostatečném množství osolené vody. Na olivovém oleji ve větší pánvi zpěníme drobně nakrájenou šalotku a přidáme najemno nasekaný česnek. Jakmile česnek začne vonět, přilijeme bílé víno, přidáme bobkové listy, pár plátků chilli papriček, trošku citrónové kůry, přivedeme k varu a přidáme dary moře. Mražené přidáme najednou a povaříme asi pět minut. Pokud je máme jednotlivě, nejprve dáme chobotničky, sépie, necháme povařit asi deset minut, a teprve pak přidáváme postupně ostatní "potvory", kterým stačí mnohem kratší doba - krevety, slávky a zaděnky (Vongole). Společně povaříme dvě minuty, směs osolíme, opepříme a nakonec přidáme hrst nasekané petrželky. Vyjmeme bobkové listy, do pánve s mořskými plody přidáme scezené uvařené špagety, promícháme a ihned podáváme.
Tip: Pokud přidáváme čerstvé velké mušle, nejprve je očistíme kartáčkem, ty, které jsou před vařením otevřené, nemilosrdně vyhodíme, přivedeme k varu bílé víno, vhodíme mušle, zakryjeme poklicí a vaříme pět minut. Nakonec je v hrnci protřepeme a vyjmeme. Mušle, které se vařením neotevřely, rovněž vyhodíme. Takto připravené mušle přidáme na závěr k hotovým špagetám s ostatními plody moře.
Bazalka je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších
vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Již ve starověkém
Řecku ji používali též k...
zobrazit článek