25. 6. 2022   |   svátek má Ivan
 

Spaghetti Frutti di mare (špagety s plody moře)

Název Množství a jednotka
mořské plody 300 g
špagety 300 g
šalotka 2 ks
česnek 2 stroužky
bílé víno 200 ml
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 2
Kuchyně: italská
Příprava: 10 min.
Vaření: 20 min.
Mamut :-)



Postup
Špagety dáme vařit v dostatečném množství osolené vody.
Na olivovém oleji ve větší pánvi zpěníme drobně nakrájenou šalotku a přidáme najemno nasekaný česnek. Jakmile česnek začne vonět, přilijeme bílé víno, přidáme bobkové listy, pár plátků chilli papriček, trošku citrónové kůry, přivedeme k varu a přidáme dary moře. Mražené přidáme najednou a povaříme asi pět minut. Pokud je máme jednotlivě, nejprve dáme chobotničky, sépie, necháme povařit asi deset minut, a teprve pak přidáváme postupně ostatní "potvory", kterým stačí mnohem kratší doba - krevety, slávky a zaděnky (Vongole). Společně povaříme dvě minuty, směs osolíme, opepříme a nakonec přidáme hrst nasekané petrželky. Vyjmeme bobkové listy, do pánve s mořskými plody přidáme scezené uvařené špagety, promícháme a ihned podáváme.

Tip:
Pokud přidáváme čerstvé velké mušle, nejprve je očistíme kartáčkem, ty, které jsou před vařením otevřené, nemilosrdně vyhodíme, přivedeme k varu bílé víno, vhodíme mušle, zakryjeme poklicí a vaříme pět minut. Nakonec je v hrnci protřepeme a vyjmeme. Mušle, které se vařením neotevřely, rovněž vyhodíme. Takto připravené mušle přidáme na závěr k hotovým špagetám s ostatními plody moře.


 


RECEPTY

Vaječný koňak s pudinkem

Postup: Dáme vařit 1/2 litru vody a ve 1/4 litru rozmícháme vanilkové pudinky. Až voda... zobrazit recept

RECEPTY

Zázvorky

Postup: Žloutky s jedním celým vejcem utřeme v míse spolu s cukrem - třeme aspoň 20... zobrazit recept

RECEPTY

Tortilly plněné vepřovým masem a zeleninou

Postup: Vepřovou kýtu nakrájíme na malé kostičky. Na pánvi rozehřejeme olej, zpěníme na... zobrazit recept

RECEPTY

Pravé slovenské halušky

Postup: Halušky:Brambory na halušky jsou nejlepší spíše starší a více škrobovité, varný... zobrazit recept

RECEPTY

Rozpíčky paní hajné

Postup: Rozinky zalijeme rumem a necháme nabobtnat. Nasekáme vlašské ořechy.Připravíme... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Bazalka

Bazalka je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Již ve starověkém Řecku ji používali též k... zobrazit článek

PENZIONY

Horský hotel Hamry

Horský hotel Hamry se nachází na okraji obce Čeladná, která je obklopena...