20. 5. 2024   |   svátek má Zbyšek
 

Paštika z husích jater

Název Množství a jednotka
husí nebo kachní játra 300 g
drůbeží maso 150 g
smetana ke šlehání 200 ml
koňak nebo brandy 3 lžíce
citronová kůra 1/2 lžičky
Zobrazit všechny ingredience

předkrm
Porce: 4
Kuchyně: staročeská
Příprava: 30 min.
Vaření: 45 min.
Mamut :-)



Postup
Játra - mohou být husí, kachní, krůtí nebo i kuřecí - omyjeme a zbavíme všech blanek a žilek. Společně s drůbežím (opět husím, kachním, kuřecím) masem nakrájíme na kostky a dáme do nožového mixéru. Rozmixujeme dohladka, osolíme, přidáme strouhanou citrónovou kůru, na špičku nože bílého pepře, na špičku nože mletý zázvor, špetku muškátového květu, přilijeme tři lžíce koňaku nebo brandy, opět mixujeme, a jakmile směs houstne, postupně přiléváme smetanu.
Směs rozdělíme do žáruvzdorných formiček vymazaných máslem, zavíčkujeme nebo formičky přikryjeme alobalem, a vložíme do hlubšího pekáče. Do pekáče nalijeme horkou vodu do zhruba tří čtvrtin výšky formiček. Dáme do trouby vyhřáté na 160° a pečeme 30 - 40 minut. Hotovou paštiku vyjmeme, necháme vychladnout, vyklopíme a podáváme s brusinkami a opečenými tousty.

Tip:
Do paštiky můžeme přidat orestovaná játra - 100g jater (navíc k uvedenému množství) nakrájíme na malinké kostičky a zlehka orestujeme, necháme jen zatáhnout. Takto připravená je vmícháme do už hotové umixované paštiky, dále postupujeme stejně.
Játra a maso můžeme různě kombinovat podle potřeby - můžeme dát husí játra a kousek kuřecího masa, podle toho, co máme k dispozici.
Do paštiky můžeme předtím, než ji dáme do formiček, vmíchat trochu sušených brusinek, loupané nasekané mandle nebo třeba nakládaný zelený pepř.
Pokud chceme paštiku déle uchovat, necháme ji ve formičce a nahoru po vychladnutí nalijeme rozpuštěné máslo nebo sádlo.


 


RECEPTY

Jahodovo - citronový cheesecake

Postup: Polohrubou mouku, vločky, 1/3 prášku do pečiva, zarovnanou lžičku jedlé sody a... zobrazit recept

RECEPTY

Ořechové pusinky s čokoládou

Postup: Čokoládu najemno nastrouháme nebo rozmixujeme. Z bílků ušleháme tuhý sníh.... zobrazit recept

RECEPTY

Maminčin jablkový závin 1

Postup: Na vál prosijeme mouku, přidáme prášek do pečiva, změklé máslo, cukr, vejce a... zobrazit recept

RECEPTY

Dračí stehna

Postup: Kuřecí stehna omyjeme a osušíme. Do větší mísy si připravíme marinádu. Olej,... zobrazit recept

RECEPTY

Zeleninová polévka s květákem a brokolicí

Postup: Květák a brokolici rozebereme na růžičky, zalijeme litrem a půl vody a dáme... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Éčka v nanucích - jsou bezpečná?

Guma guar, karubin, karagenan, lecitin... co si pod tím máme představit? Tak si těm "éčkům" z testovaných nanuků podíváme na zoubek. Jaká jsou éčka v testovaných nanucích: Téměř u všech "éček" v testovaných výrobcích se jedná... zobrazit článek

PENZIONY

Penzion Farma

Nabízíme Vám ubytování v přijemně a útulně zařízených pokojích, pár kroků od...