20. 4. 2024   |   svátek má Marcela
 

Dýňový kompot podle babičky

Název Množství a jednotka
dýně 1 kg
ocet 1/2 l
studená voda 1/2 l
cukr krupice 750 g
skořice celá 1-2 ks
Zobrazit všechny ingredience

Kuchyně: česká
Příprava: 30 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)


Dýňový kompot má vcelku špatnou pověst už od dob školních jídelen, v obchodech taky nestojí za nic moc, ale tenhle je úplně jiná liga. Je výrazný a pikantní. Babičky prostě nikdy nezklamou :-).



Postup

Dýni oloupeme, ostrou lžící odstraníme pořádně semena, nakrájíme na menší kostičky cca 1,5 x 1,5 cm, vsypeme do uzavíratelné misky a zalijeme studenou vodou s octem v poměru 1:1 tak, aby byla dýně všechna potopená. Zalívám hrnkama - hrnek octa, hrnek vody, když se blížím ke konci, smíchám půl hrnku octa s vodou a doliju podle potřeby. Na kilo dýně by to mělo vyjít zhruba 1/2l octa a 1/2l vody. Misku uzavřeme a dáme do lednice na 24 hod. Druhý den octovou vodu slijeme (vylijeme, už ji nebudeme potřebovat), dýni prosypeme krupicovým cukrem, opět uzavřeme a znovu dáme přes noc do lednice. Další den přelijeme obsah misky do hrnce – dýně pustí šťávu tak, že by měla být potopená, pokud není, dolijeme studenou vodou tak, aby byla dýně ponořená. Povaříme dýni do sklovata asi 10 – 15 minut. Děrovanou naběračkou přendáme dýni do čistých sklenic, do každé sklenice přidáme k dýni pár kousků omytého bio citrónu, nakrájeného na plátky, které ještě překrojíme na čtvrtinky, 3 – 4 hřebíčky a kousíček skořice (asi 2 cm, ještě ji rozpůlím a dám jen půlku). Nálev, který nám zbyl z dýně ještě na chvíli vrátíme na sporák, přidáme do něj kousek celé skořice a povaříme ještě asi pět minut. Nálevem pak zalijeme dýni ve sklenicích, nahoru můžeme (a nemusíme) kápnout lžičku rumu, uzavřeme a sterilujeme 10 – 15 minut na 95°.

Tip:

Loupejte všechnu dýni, kterou chcete použít, protože ani hokkaido slupka tak rychle nezměkne, dýně na kompot se vaří jen tak, aby byla sklovatá. Můžete použít jakýkoliv druh oranžové dýně.

Do kompotu můžeme dát i kousek pomeranče, ale je potřeba ho oloupat, neošetřené pomeranče tady moc neseženeme.


Další fotografie
 


RECEPTY

Kosmatice - smažené květy černého bezu

Postup: Květy černého bezu (necháme delší stonek, za který je budeme držet) namočíme na... zobrazit recept

RECEPTY

Játra na grilu s pečenými brambůrky

Postup: Nejdříve si dáme do trouby brambory. Brambory dobře omyjeme, osušíme a... zobrazit recept

RECEPTY

Zeleninový salát s pečeným masem

Postup: Zeleninu očistíme a nakrájíme. Dáme do mísy, přidáme plechovku mungo klíčků,... zobrazit recept

RECEPTY

Třešňová bublanina

Postup: Změklý tuk napěníme, přidáme žloutky a cukr a utřeme lehké těsto. Po lžících... zobrazit recept

RECEPTY

Mrkvová polévka s krupicovými knedlíčky

Postup: Do vývaru z brokolice (nebo jiného zeleninového vývaru) nastrouháme na hrubém... zobrazit recept

VÝŽIVOVÁ PORADNA

Doporučení pro ty, kteří chtějí trvale zhubnout a chystají se k výživovému poradci

Alespoň týden si pište přesně, co jíte, pijete, v kolik hodin přesně, co... zobrazit článek

RESTAURACE

Dřevjanka

Nabízíme přes 64 míst k sezení, restaurace je rozdělena na kuřáckou a...