18. 5. 2024   |   svátek má Nataša
 

Dhal - Indická čočka

Název Množství a jednotka
červená čočka 350 g
rajče 4 ks
cibule červená 1 ks
mrkev 1 ks
zázvor čerstvý 2 lžičky
Zobrazit všechny ingredience

večeře
Porce: 4
Kuchyně: indická
Příprava: 15 min.
Vaření: 15 min.
Mamut :-)


Červená čočka je taková vděčná luštěnina. Oni ti asiaté moc dobře ví, co je dobré, zdravé, a proč se tedy často dožívají tak vysokého věku :-). Červená čočka je bezvadná v tom, že nenadýmá, nemusí se namáčet, je velmi rychle (zhruba do čtvrt hodinky) uvařená a její příprava je obvykle velmi snadná. Navíc je výborným zdrojem bílkovin, obsahuje železo, vitamín B6, zinek, selen a fosfor. A v neposlední řadě je vhodná i při snižování váhy. Když se uvaří, je z ní sice taková nevzhledná kaše, ale chuťově je vážně moc dobrá. Ochutnejte třeba typický indický pokrm z červené čočky - Dhal.



Postup
Červenou čočku zalijeme studenou vodou a uvaříme téměř doměkka. Rajčata nařízneme křížem, vložíme do vroucí vody a po minutě oloupeme. V hlubší pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, prolisovaný česnek, promícháme a jakmile začne mrkev žloutnout a česnek vonět, přidáme nakrájená oloupaná rajčata, zarovnanou lžičku kurkumy, podlijeme vývarem a dusíme asi deset minut. Uvařenou čočku scedíme, přidáme do pánve, směs osolíme, opepříme a přidáme nastrouhaný kousek zázvoru. Povaříme, až je čočka měkká a tekutina téměř vyvařená. Podáváme s celozrnným chlebem, bagetou, s rýží nebo jíme jen tak.

Tip:
Naprosto stejně se připravuje podle tohoto receptu i polévka, jen přidáme více vývaru podle potřeby.
Do pokrmu můžeme přidat chilli pastu podle chuti.


 


RECEPTY

Citronovo-mandlová srdíčka

Postup: Z mouky, másla, moučkového a vanilkového cukru, mletých mandlí, žloutku a... zobrazit recept

RECEPTY

Mamutí tajemství

Postup: Plátky vepřové kýty (ale i krkovičky, kuřecí nebo krůtí prsa) naklepeme,... zobrazit recept

RECEPTY

Borůvkové potěšení

Postup: V míse promícháme zakysané smetany s borůvkami nebo s borůvkovou marmeládou.... zobrazit recept

RECEPTY

Paštika z drůbežích jater

Postup: Játra očistíme od blanek, omyjeme. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme... zobrazit recept

RECEPTY

Jablečná bábovka s kokosem

Postup: Vejce s cukrem ušleháme elektrickým šlehačem do pěny. Postupně přidáváme a... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Levandule

Levandule lékařská – Lavandula angustifolia - půvabná rostlina známá pro svou nezaměnitelnou vůni a léčivé účinky, k nimž se využívá celá nadzemní část rostliny. Původní domovinou levandule je středomoří, má jistý nádech... zobrazit článek

RESTAURACE

Zámek Zábřeh

Restaurant najdete pod původními renesančními klenbami, s otevřeným cihlovým...