20. 5. 2024   |   svátek má Zbyšek
 

Výživová poradna › Ruské pirohy

Název Množství a jednotka
hladká mouka 250 g
máslo 250 g
měkký tvaroh (kostka) 250 g
mletá vepřová plec 350 g
malá cibule 1 ks
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: ruská
Příprava: 02 h.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)



Postup
Z hladké mouky, tvarohu a změklého másla vypracujeme na vále vláčné těsto. Je třeba, aby máslo bylo dostatečně změklé, aby se přísady spojily v hladké těsto, nesmí tam být hrudky. Zabalíme do potravinářské fólie a alespoň na hodinu dáme do lednice.
Mezitím co nám těsto odpočívá v lednici, připravíme si nádivku. Uvaříme vajíčko natvrdo, oloupeme a necháme vychladnout. Hříbky nakrájíme a podusíme na lžíci másla (můžeme dělat i bez nich). Libovou vepřovou plec najemno nameleme a orestujeme na drobně pokrájené cibulce dozlatova. Osolíme, opepříme a promícháme s nasekaným uvařeným vajíčkem a podušenými houbami.
Z těsta vždy odkrojíme kousek o velikosti tenisáku, zbytek necháme přikrytý fólií, aby nám těsto neoschlo. Na lehce pomoučeném vále vyválíme co nejtenčí placku (tak, aby nám šly pirohy plnit) a skleničkou vykrojíme kolečka. Na každé kolečko dáme lžičku nádivky, přehneme a okraje pořádně přitiskneme k sobě - můžeme použít formičku na pirožky. Těsto také můžeme radýlkem nakrájet na čtverce, čtverečky naplnit náplní, přehnout a prsty dobře spojit, ale pokud použijeme formičku na pirohy, jde to líp. Nic se nestane, jestliže nám náplň někde trošku kouká, pirohy zůstanou ve tvaru, v jakém je dáme na plech a náplň nevytéká.
Pirožky dáme na suchý, ničím nevymaštěný a nevysypaný plech (těsto je samo hodně mastné), potřeme rozšlehaným vajíčkem a ve vyhřáté troubě upečeme při 180° asi čtvrt hodiny až dvacet minut dozlatova.

Tip:
Nádivku můžeme připravit také hříbkovou se zelím:
Na ni budeme potřebovat 250g kysaného zelí, 3 větší brambory, hrst hříbků, sůl, drcený kmín, pepř a případně kousek uzeniny.
Hříbky nebo žampióny nakrájíme nadrobno a podusíme. Přidáme kysané zelí, které jsme překrájeli na menší kousky, podlijeme sklenkou vody, osolíme, okořeníme drceným kmínem a pepřem a podusíme tak dlouho, až se vyvaří voda. Přidáme uvařené a najemno nastrouhané brambory, dobře promícháme a plníme pirohy. Do nádivky můžeme přidat i kousek nakrájené klobásky nebo dobré anglické.


Další fotografie
 


RECEPTY

Srdce po vídeňsku

Postup: Srdce nakrájíme na kousky a uvaříme s bobkovým listem, 8 kuličkami pepře (dáme... zobrazit recept

RECEPTY

Stryk - Švestkový bramborák

Postup: Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle (malé kapky). Slijeme... zobrazit recept

RECEPTY

Kokosová roláda

Postup: S dostatečným předstihem si vytáhneme z lednice máslo. Připravíme si dvě... zobrazit recept

RECEPTY

Jogurtový dezert s meruňkami

Postup: Jogurty smícháme se zakysanou smetanou, lžící moučkového cukru a s ušlehanou... zobrazit recept

RECEPTY

Rychlokvašky -okurky

Postup: Okurky nakladačky, mohbou být i přerostlé, důkladně omyjeme, nejlépe odrhneme... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

5 důvodů proč navštívit Loket nad Ohří

Důležité královské město, které má v historii mnoho důležitých událostí. Loket nad Ohří je město na Sokolovsku, které vás svou krásou uchvátí. Historie tohoto města sahá až do 12. století, poté se Loket pomalu stává... zobrazit článek

PENZIONY

Horský hotel Sepetná

U nás je vše na dosah, máme ideální polohu uprostřed Beskyd přímo pod nejvyšší...