17. 6. 2024   |   svátek má Adolf
 

Výživová poradna › Vanilkové rohlíčky

Název Množství a jednotka
polohrubá mouka 280 g
máslo 210 g
mleté vlašské ořechy 100 g
moučkový cukr 70 g
žloutek 2 ks
Zobrazit všechny ingredience

Kuchyně: staročeská
Příprava: 01 h.
Vaření: 10 min.
Mamut :-)


Receptů na vanilkové rohlíčky jsou tuny, snad každý má ten svůj nejlepší recept. Tak tenhle je od mojí zlaté babičky, a lepší rohlíčky jsem ještě nejedla :-).



Postup
Na vál nasypeme mouku s cukrem, mleté ořechy, vanilkový cukr a citronovou kůru ze 1/4 citrónu, promícháme, přidáme žloutky, které lehce zapracujeme nožem, a pomocí studeného másla rychle zpracujeme těsto. Zakryjeme mikrotenovou fólií a dáme do lednice na dvě hodiny odpočinout. Těsto musí být ztuhlé, jinak se rohlíčky špatně tvarují a těsto se lepí. Já vždycky po zpracování těsta vyzkouším, jestli jdou rohlíčky tvarovat, pokud jdou, nenechávám odležet. Vyválím hady o průměru 1cm, nožem nakrájím na cca 5cm kousky a na plech vyložený pečícím papírem stočím do rohlíčku - trochu nabudou a rohlíčky jsou jeden jako druhý. Upečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 175 - 180° a ještě horké obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s jedním vanilkovým cukrem.

Z tohoto množství je asi 130 ks.


Další fotografie
 


RECEPTY

Treska ukrytá v lilku

Postup: Lilek rozpůlíme a lžící vydlabeme, aby zůstaly okraje asi 1cm. Rajčata spaříme... zobrazit recept

RECEPTY

Dýňový kompot podle babičky

Postup: Dýni oloupeme, ostrou lžící odstraníme pořádně semena, nakrájíme na menší... zobrazit recept

RECEPTY

Boloňská omáčka s červenou čočkou

Postup: Na olivovém oleji orestujeme najemno nakrájenou cibuli, přidáme nahrubo... zobrazit recept

RECEPTY

Okurky podle babičky Aničky

Postup: Koupíme si asi 5 kg nakládaček okurek, namočíme je do vody , kartáčkem očistíme... zobrazit recept

RECEPTY

Okurky podle babičky Aničky

Postup: Koupíme si asi 5 kg nakládaček okurek, namočíme je do vody , kartáčkem očistíme... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Kokosový olej

Kokosový olej Vás překvapí svou širokou škálou působnosti. Je to rostlinný olej získávaný z dužniny plodu kokosovníku, neboli kokosového ořechu. Má příjemnou vůni i chuť, při pokojové teplotě je tekutý a v lednici... zobrazit článek

RESTAURACE

Penzion Hrad

Penzion Hrad - středověká restaurace a ubytováníPro všechny pocestné i hosty...