16. 5. 2024   |   svátek má Přemysl
 

Ledovky

Název Množství a jednotka
polohrubá mouka 210 g
máslo 140 g
moučkový cukr 70 g
vejce 1 ks
citronová kůra

Kuchyně: česká
Příprava: 30 min.
Vaření: 10 min.
Mamut :-)



Postup
Na vál nasypeme mouku s cukrem a citronovou kůrou ze 1/4 citrónu, promícháme, uděláme důlek, do kterého vklepneme vajíčko a ztuhlé máslo (z ledničky) nakrájené na centimetrové plátky. Rychle zpracujeme těsto (máslo pod rukama měkne) a dáme zakryté mikrotenovou fólií na dvě hodiny do lednice odpočinout (resp. ztuhnout, protože měkké těsto se hooodně špatně rozválí). Z odpočinutého těsta vyválíme plát silný 3mm, vykrajujeme tvary a ve středně vyhřáté troubě upečeme. Doba pečení je podle trouby, obvykle kolem 7-8 minut na 180° - i míň, od 5 minut hlídám.
Vychladlé slepujeme máslovým krémem, polijeme čokoládou a zdobíme půlkou oloupané mandle.



Další fotografie
 


RECEPTY

Polévka z pečených fazolí

Postup: Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kolečka nakrájené... zobrazit recept

RECEPTY

Sulc (huspenina)

Postup: Kolínka a nožičky omyjeme a pečlivě odstraníme případné štětiny - buďto je... zobrazit recept

RECEPTY

Vynikající pomazánka ze sardelové pasty

Postup: Nejdříve uvaříme vajíčka natvrdo. Změklé máslo vymícháme se smetanovým taveným... zobrazit recept

RECEPTY

Jahodový koktejl z mléčného baru

Postup: Mléko nalijeme do mixéru, přidáme bílý smetanový jogurt, dvě lžičky moučkového... zobrazit recept

RECEPTY

Pavliny ořechové řezy

Postup: Ze všech přísad zpracujeme na vále těsto, čtvrtinu těsta odebereme a dáme do... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Skořice

Voňavá skořice je výborným hřejivým a posilujícím prostředkem, který zahání... zobrazit článek

RESTAURACE

U Johana

Je jen málo míst, kde se člověk cítí opravdu uvolněně a dobře, naše restaurace...