28. 4. 2024   |   svátek má Vlastislav
 

Výživová poradna › Zázvorky

Název Množství a jednotka
hladká mouka 280 g
moučkový cukr 280 g
žloutek 4 ks
vejce 1 ks
zázvor mletý 1 lžíce
Zobrazit všechny ingredience

Kuchyně: staročeská
Příprava: 05 h.
Vaření: 10 min.
Mamut :-)


Zázvorky - staročeské vánoční cukroví s lehce pálivou chutí, podávaly se tradičně k odpolednímu čaji. Obvykle se doporučuje péct zázvorky několik týdnů předem, aby se rozležely, tyhle jsou ale krásně měkké a křehké hned, nemusí se nechat odležet.



Postup
Žloutky s jedním celým vejcem utřeme v míse spolu s cukrem - třeme aspoň 20 minut. Na vál nasypeme všechnu mouku, přidáme zarovnanou polévkovou lžíci sušeného zázvoru, půl lžičky jedlé sody, zarovnanou lžičku prášku do pečiva, citronovou kůru z 1/4 citrónu a promícháme, aby se všechny suché přísady pěkně propojily. Společně s utřenými vejci vypracujeme těsto, vyválíme na cca 3mm placku a vykrajujeme tvary - zázvorky, které ukládáme na plech vyložený pečícím papírem. Dáme do chladu odpočinout alespoň na 5 hodin, nejlépe přes noc. Před pečením zázvorky obrátíme a pečeme v troubě - peču horkovzduchem při teplotě 150° dorůžova. Doba pečení je podle trouby, ve vyhřáté troubě jsou upečené tak za 6-8 minut. Upečené zázvorky můžeme potřít citronovou polevou.

Tipy pro pečení zázvorek:
Do hladké mouky přidám trochu polohrubé (3 lžíce a dorovnám do váhy hladkou moukou), zázvorky jsou pak ještě křehčí.
Pokud chcete použít čerstvý zázvor, tak cca 10g nastrouhat a vymačkat přebytečnou tekutinu, jinak se zázvorky roztečou.
Vajíčka s cukrem šlehám elektrickým šlehačem tak dlouho, až se vytvoří hustá, hutná pěna.
Zázvorky by se měly nechat odležet proto, aby zaschly, tím se neroztečou a hezky vyběhnou, neodležené moc nevyskočí.
Obracet před pečením se nemusí, záleží na každém, co upřednostní, při obrácení zůstane povrch rovný a spodek vyběhne, pokud se neotočí, je to naopak.
Nepotírám ničím.


Další fotografie
 


RECEPTY

Krůtí medailonky s kaštany

Postup: Krůtí nebo kuřecí maso nakrájíme na medailonky, dáme do misky a promícháme se 2... zobrazit recept

RECEPTY

Pstruh na másle

Postup: Pstruha omyjeme, ostraníme hlavy, osušíme, prosolíme i zevnitř a necháme... zobrazit recept

RECEPTY

Guláš na víně

Postup: Maso můžeme použít hovězí i vepřové. Nakrájíme jej na kostky. Orestujeme drobně... zobrazit recept

RECEPTY

Kuřecí prsa na kari s kuskusem

Postup: Kuřecí prsa nakrájíme na tenké nudličky a orestujeme na oleji. Osolíme,... zobrazit recept

RECEPTY

Míchaný salát s rajčátky

Postup: Polníček, rukolu, ledový salát nebo jakýkoliv zelený listový salát umyjeme,... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Hledáte magazín pro zdravý život? Už nehledejte – právě jste jej našli!

Podívejme se pravdě do očí. Kdo z nás by nechtěl být fit a v kondici nejen fyzické, ale i psychické. Snad jen hypochondr si libuje v bolístkách a pofňukávání – my ostatní umíme vzít své zdraví a pohodu do svých rukou a přesně pro... zobrazit článek

RESTAURACE

U Strakatého koně

Ke stravování můžete využít naši stylovou nekuřáckou restauraci. Naše kuchyně...